Sort-ref.narod.ru - реферати, курсов≥, дипломи
  √оловна  Ј  «амовити реферат  Ј  √остьова к≥мната Ј  ѕартнери  Ј   онтакт Ј   
ѕошук


–екомендуЇм

Ѕ≥олог≥¤ > ¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм


¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм

—тор≥нка: 1/4

«м≥ст.

¬ступ.

2

”творенн¤ та накопиченн¤ н≥трат≥в у продуктах харчуванн¤:

5

¬м≥ст н≥трат≥в у рослинних продуктах;

5

Ќ≥трати продукт≥в тваринного походженн¤;

7

¬плив н≥трат≥в на здоровТ¤ людини:

8

√остре отруЇнн¤ н≥тратами;

8

’рон≥чне отруЇнн¤ н≥тратами;

9

ƒопустимий вм≥ст н≥трат≥в та н≥трит≥в у харчових продуктах.

11

«абезпеченн¤ допустимого вм≥сту н≥трат≥в та н≥трит≥в у продуктах харчуванн¤ р≥зного походженн¤:

13

ƒопустимий вм≥ст у продуктах рослинного походженн¤;

13

ƒопустимий вм≥ст у продуктах тваринного походженн¤;

ѕереробка та використанн¤ рослинних продукт≥в, ¤к≥ м≥ст¤ть н≥трати.

15

 онтроль за вм≥стом н≥трат≥в у харчових продуктах.

16

¬исновок.

18


¬ступ.

” вс≥х крањнах отримало широке застосуванн¤ р≥зних х≥м≥чних та природних сполук з метою подовженн¤ строку збер≥ганн¤ продукт≥в, прискоренн¤ технолог≥њ виробництва та пол≥пшенн¤ ¤кост≥ продукт≥в харчуванн¤. ÷≥ сполуки називаютьс¤ харчовими добавками. Ќ≥трити та н≥трати Ц вход¤ть до складу харчових добавок.

Ќ≥трати ≥ н≥трити з погл¤ду р≥зних вчених формулюютьс¤ по р≥зному Ќаприклад, х≥м≥ки кажуть, що це сол≥ н≥тратноњ (ЌNќ3) ≥ н≥тритноњ (HNO2) кислот, њх дуже важко позбутис¤, так ¤к вони добре розчинн≥ у вод≥. Ќ≥тратна кислота Ц безбарвна сильно пахуча р≥дина, температура кип≥нн¤ Ц 86º — (екстранольоване значенн¤). ѕри збер≥ганн≥ на св≥тл≥, внасл≥док розкладанн¤ з утворенн¤м вищих оксид≥в н≥трогену, н≥тратна кислота поступово фарбуЇтьс¤ в червоно-коричневий (бурий) кол≥р. ¬она cт≥йка лише у розведеному водному розчин≥, при його концентрац≥њ HNO2 на Ќ2ќ, NO ≥ NO2. —ол≥ азотистоњ кислоти Ц н≥трити Ц отруйн≥. « погл¤ду б≥олога, н≥трити та н≥трати Ї формами н≥трогену. Ќ≥троген Ц життЇво важливий елемент, так ¤к входить до складу б≥лк≥в ≥ нуклењнових кислот. Ѕезпосередньо з пов≥тр¤ н≥троген засвоюють лиш де¤к≥ бактер≥њ, а вс≥ ≥нш≥ орган≥зми здатн≥ засвоювати лиш сполуки н≥трогену. –ослини вид≥л¤ють н≥троген з неорган≥чними речовинами Ц н≥тратами ≥ сол¤ми амон≥ю.

¬плив н≥трат≥в на навколишне середовище зумовлюЇтьс¤ щоденним контактам населенн¤ з ними. Ќе маЇ такого поб≥чного чинника, ¤кий не повТ¤заний так т≥сно з житт¤м людини, ¤к н≥трати. ќстанн≥м часом вплив н≥трат≥в ≥ н≥трит≥в на орган≥зм людини зростаЇ, що спричин¤Ї проблему н≥трит≥в, њх вплив на здоровТ¤ людини. ÷¤ проблема зТ¤вилас¤, насамперед, внасл≥док систематичного використанн¤ високих доз н≥трогенних добрив при недостатн≥х орган≥чних дозах, що спричин¤Ї небажан≥ насл≥дки дл¤ родючост≥ грунту. ¬ таких умовах зростаЇ активн≥сть бактер≥й, що розкладають гумус, гумус м≥нерал≥зуЇтьс¤, ≥ вм≥ст ц≥Їњ речовини поступово знижуЇ родюч≥сть.  р≥м того, н≥трати, що попадають з грунту, Ї попередниками N -н≥трозосполук.

ѕроблема повТ¤зана з н≥тратами маЇ два аспекти. ÷е аспекти питноњ води та н≥трит≥в (харчових продукт≥в). јле б≥льше уваги зосереджено на н≥тратах та вм≥сту њх у продуктах харчуванн¤.



¬м≥ст н≥трат≥в у харчових продуктах

ѕродукт

¬м≥ст NO3‾ мг/кг середн≥й за 1998-2000 рр. (min-max)

ƒопус-тимий вм≥ст NO3‾ , мг/кг

¬≥дсоток проб, в ¤ких вм≥ст NO3‾ вищий за допустимий (середн≥й за 1998-2000р.)

Ќадхоженн¤ н≥трат≥в до орган≥зму, мг/доба

ƒорос-лого

ƒи-тини

 артопл¤

 апуста

ћорква

Ѕур¤к

“омати

ќг≥рки

–едис

–едька

 абачки

—алат

 р≥п

÷ибул¤ р≥пчаста

÷ибул¤ зелена

Ўпинат

ўавель

ѕетрушка

ѕерець солодкий

яблука

√руш≥

¬иноград

ƒин≥

 авуни

ћолоко

ƒит¤че харчуванн¤

73 (28-184)

201 (66-750)

109 (32-395)

652 (231-2315)

51 (18-112)

124 (42-839)

932 (347-2410)

671 (160-2743)

248 (34-776)

341 (48-1728)

342 (46-1247)

43 (14-129)

109 (24-567)

305 (54-1729)

300 (24-539)

371 (29-3435)

63 (12-167)

25 (5-76)

36 (6-83)

24 (4-150)

58 (12-215)

29 (7-78)

2,9 (0,9-10,0)

2,0 (1,3-3,0)

180

400

300

1400

100

200

1200

1200

600

1500

1500

90

400

1500

1500

1500

200

60

60

60

90

60

10

60

8,3

10,5

9,3

17,2

1,0

9,5

35,9

25,4

16,4

7,0

5,3

5,5

3,7

2,1

2,6

3,2

1,9

2,9

2,1

6,4

17,0

4,2

0,6

0,0

8,41

7,70

1,13

5,46

1,14

3,44

2,22

1,05

3,04

-

0,70

-

0,61

0,30

0,45

1,04

0,17

1,38

0,31

0,13

0,74

0,59

2,81

-

6,54

6,26

2,66

3,80

1,71

1,39

0,26

-

2,07

0,21

0,15

0,07

0,20

0,10

0,12

0,17

0,40

1,32

0,18

0,15

0,23

0,10

1,40

0,32

Ќазва: ¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм
ƒата публ≥кац≥њ: 2005-01-07 (5114 прочитано)

–еклама



яндекс цитировани¤
-->
Page generation 0.094 seconds
Хостинг от uCoz