ƒержавне регулюванн¤ > —ан≥тарно-харчове законодавство ≥ орган≥зац≥¤ сан≥тарно-харчового нагл¤ду
—ан≥тарно-харчове законодавство ≥ орган≥зац≥¤ сан≥тарно-харчового нагл¤ду
аб≥нет ћ≥н≥стр≥в ”крањни 29 травн¤ 1992 року схвалив онцепц≥ю з питань нац≥ональноњ стандартизац≥њ, метролог≥њ ≥ сертиф≥кац≥њ, прийн¤в ƒекрет в≥д 10 травн¤ 1993 року "ѕро стандартизац≥ю ≥ сертиф≥кац≥ю". ¬ ”крањн≥ створено ƒержавний ком≥тет стандартизац≥њ, метролог≥њ ≥ сертиф≥кац≥њ Ч ƒержстандарт ”крањни, ”крањнський науково-досл≥дний ≥нститут стандартизац≥њ, сертиф≥кац≥њ, ≥нформатики, а також обласн≥ центри стандартизац≥њ, метролог≥њ ≥ сертиф≥кац≥њ. ƒержстандартом ”крањни спочатку було розроблено п'¤ть основних державних стандарт≥в, чинних з жовтн¤ 1993 року: ќсновн≥ положенн¤, ѕор¤док розробки державних стандарт≥в, ѕор¤док розробки ≥ побудови техн≥чних умов, —тандарти п≥дприЇмств, «агальн≥ вимоги до побудови, зм≥сту, викладу стандарт≥в, на основ≥ ¤ких розробл¤ютьс¤ ≥нш≥ стандарти, а також впроваджено нац≥ональну систему сертиф≥кац≥њ (”кр.—≈ѕ–ќ). 31 липн¤ 1995 року введено обов'¤зкову сертиф≥кац≥ю харчових продукт≥в в≥тчизн¤ного виробництва та тих, що завоз¤тьс¤ з-за кордону, на в≥дпов≥дн≥сть вимогам безпеки в державн≥й систем≥ сертиф≥кац≥њ. —ертиф≥кат в≥дпов≥дност≥ вимогам стандарт≥в ≥ безпеки харчових продукт≥в видають акредитован≥ органи сертиф≥кац≥њ, що д≥ють в обласних центрах ≥ великих м≥стах ”крањни. ожна парт≥¤ харчових продукт≥в, що надходить в≥д виробника, повинна супроводжуватись посв≥дченн¤м про ¤к≥сть, сертиф≥катом в≥дпов≥дност≥ державн≥й систем≥ сертиф≥кац≥њ або його коп≥Їю, зав≥реною постачальником, на товар, котрий п≥дл¤гаЇ обов'¤зков≥й сертиф≥кац≥њ, або ж зазначений у товаросупров≥дн≥й документац≥њ певним рег≥страц≥йним номером. —ертиф≥кац≥¤ передбачаЇ перев≥рку в≥дпов≥дност≥ харчовоњ продукц≥њ встановленим стандартам ≥ контроль за дотриманн¤м технолог≥й њњ виготовленн¤. ’арчов≥ продукти, ¤к≥ супроводжуютьс¤ сертиф≥катом, вважаютьс¤ проконтрольованими ≥ в≥дпов≥дають вимогам стандарт≥в ≥ безпеки. ƒержстандартом ”крањни дос¤гнуто домовленост≥ з де¤кими крањнами ближнього ≥ далекого заруб≥жж¤ про визнанн¤ сертиф≥кат≥в, що видан≥ в систем≥ сертиф≥кац≥њ ”крањни. ”крањна бере участь в робот≥ ћ≥жнародних нарад з питань стандартизац≥њ, метролог≥њ ≥ сертиф≥кац≥њ товар≥в. ¬≥дпов≥дно до ћ≥жнародних договор≥в в республ≥ц≥ застосовують м≥ждержавн≥ стандарти. «г≥дно з ƒекретом аб≥нету ћ≥н≥стр≥в ”крањни в≥д 10 травн¤ 1993 року є 46Ч93 "ѕро стандартизац≥ю ≥ сертиф≥кац≥ю" нормативн≥ документи з≥ стандартизац≥њ розпод≥л¤ють за такими категор≥¤ми: державн≥ стандарти ”крањни Ч ƒ—“”; галузев≥ стандарти ”крањни Ч √—“”; стандарти науково-техн≥чн≥ та ≥нженерних товариств ≥ сп≥лок ”крањни Ч —““”; стандарти п≥дприЇмств Ч —“ѕ; техн≥чн≥ умови ”крањни Ч “””. —тандарти колишнього —–—– (√ќ—“) та республ≥канськ≥ стандарти колишньоњ ”–—– (–—“) застосовують ¤к державн≥ стандарти ”крањни (ƒ—“”). √алузев≥ стандарти ”крањни (√—“”) розробл¤ють на продукц≥ю за в≥дсутност≥ державних стандарт≥в ”крањни (ƒ—“”) чи у раз≥ необх≥дност≥ встановленн¤ вимог, ¤к≥ перевищують або доповнюють вимоги державних стандарт≥в. —тандарти науково-техн≥чних та ≥нженерних товариств ≥ сп≥лок ”крањни (—““”) встановлюють у раз≥ необх≥дност≥ поширенн¤ результат≥в фундаментальних ≥ прикладних досл≥джень, одержаних в окремих галуз¤х чи сферах профес≥йних ≥нтерес≥в. —тандарти п≥дприЇмств (—“ѕ) розробл¤ють на продукц≥ю, що використовуЇтьс¤ лише на конкретному п≥дприЇмств≥. —“ѕ не повинн≥ суперечити обов'¤зковим вимогам державних ≥ галузевих стандарт≥в. “ехн≥чн≥ умови ”крањни (“””) м≥ст¤ть вимоги, що регулюють в≥дносини м≥ж постачальником (розробником, виготовлювачем) ≥ споживачем (замовником) продукц≥њ. ƒержавн≥, галузев≥ стандарти ”крањни та стандарти науково-техн≥чних та ≥нженерних товариств ≥ сп≥лок ”крањни, а також зм≥ни до них п≥дл¤гають державн≥й реЇстрац≥њ у ƒержстандарт≥ ”крањни, а техн≥чн≥ умови ”крањни в його територ≥альних органахЧобласних центрах стандартизац≥њ ≥ метролог≥њ (÷—ћ). ƒержавним стандартам присвоюють позначенн¤, ¤ке складаЇтьс¤ з ≥ндексу державного стандарту (ƒ—“), скороченоњ назви держави (”), реЇстрац≥йного номера ≥ двох останн≥х цифр року затвердженн¤ або перегл¤ду стандарту. Ќазва техн≥чних умов складаЇтьс¤ з ≥ндексу документа (“”), скороченоњ назви держави (”), коду п≥дприЇмства (орган≥зац≥њ) Ч власника ориг≥налу (“”) ≥з ќ ѕќ (в≥с≥м знак≥в), реЇстрац≥йного номера, двох останн≥х цифр року затвердженн¤, наприклад: “”” 12345813.001-93. Ќеобх≥дна ≥нформац≥¤ про д≥ю стандарт≥в (ƒ—“”, √ќ—“), зм≥ни до них та скасуванн¤ њх друкуЇтьс¤ у щор≥чному та щом≥с¤чному ≥нформац≥йному покажчиках "—тандарти". ѕ≥дприЇмства ≥ орган≥зац≥њ, ¤к≥ зд≥йснюють на територ≥њ ”крањни роздр≥бний продаж продовольчих товар≥в, зобов'¤зан≥ дотримуватись встановлених правил д≥¤льност≥ ≥ не порушувати прав споживач≥в. ѕродаж продовольчих товар≥в зд≥йснюють р≥зн≥ торговельн≥ п≥дприЇмства: спец≥ал≥зован≥, з ун≥версальним асортиментом продовольчих товар≥в, в≥дд≥ли (секц≥њ) п≥дприЇмств непродовольчих товар≥в, палатки, к≥оски, торговельн≥ автомати, автолавки, автопричепи, в≥зки, бочки, цистерни тощо, ≥снуЇ також доставка продовольчих товар≥в на замовленн¤. —тан торговельних п≥дприЇмств дл¤ роздр≥бного продажу продовольчих товар≥в повинен в≥дпов≥дати сан≥тарно-г≥г≥Їн≥чним, технолог≥чним та протипожежним нормам, ¤к≥ встановлен≥ дл¤ прийманн¤, збер≥ганн¤ та реал≥зац≥њ харчових продукт≥в. “орговельно-технолог≥чне обладнанн¤ дл¤ роздр≥бного продажу продовольчих товар≥в, повинне забезпечувати збереженн¤ њх ¤кост≥ ≥ товарного вигл¤ду прот¤гом усього терм≥ну реал≥зац≥њ. «аборон¤Їтьс¤ приймати, збер≥гати та продавати продовольч≥ товари, що швидко псуютьс¤, без використанн¤ холодильного обладнанн¤. “ранспортн≥ засоби дл¤ перевезенн¤ харчових продукт≥в повинн≥ мати сан≥тарний паспорт, бути чистими, в справному стан≥, ≥з спец≥альним покритт¤м кузова, що легко миЇтьс¤. ѕрац≥вники, ¤к≥ зд≥йснюють транспортуванн¤, збер≥ганн¤ ≥ продаж продукт≥в харчуванн¤, п≥дл¤гають обов'¤зковому медичному огл¤ду. ожний прац≥вник зобов'¤заний мати особисту медичну книжку. ѕрац≥вники, ¤к≥ своЇчасно не пройшли медичне обстеженн¤, до роботи не допускаютьс¤. ѕрац≥вники забезпечуютьс¤ форменним або ≥ншим од¤гом, що в≥дпов≥даЇ сан≥тарним вимогам. “орговельн≥ п≥дприЇмства повинн≥ мати сан≥тарн≥ правила, зареЇстрований сан≥тарний журнал ≥ сан≥тарн≥ книжки прац≥вник≥в, а також книгу в≥дгук≥в та пропозиц≥й. ѕродовольч≥ товари в роздр≥бн≥й торговельн≥й мереж≥ супроводжуютьс¤ в≥дпов≥дними документами, такими ¤к: товарно-транспортн≥ накладн≥, рахунки-фактури, прибутково-видатков≥ накладн≥, посв≥дченн¤ про ¤к≥сть, сертиф≥кат в≥дпов≥дност≥ державн≥й систем≥ сертиф≥кац≥њ або його коп≥¤ зав≥рена постачальником, або ж зазначений у товаросупров≥дн≥й документац≥њ його реЇстрац≥йний номер, сертиф≥кат безпеки. ѕокупц¤м надаЇтьс¤ ≥нформац≥¤ в наочн≥й та ≥нших формах про на¤вний асортимент та виробник≥в товар≥в, час њх надходженн¤ в продаж, харчову ц≥нн≥сть, особливост≥ збер≥ганн¤, приготуванн¤ ≥ вживанн¤, а також про наданн¤ можливих послуг. як≥сть, упаковка, маркуванн¤, транспортуванн¤, умови, строки збер≥ганн¤ продовольчих товар≥в, що знаход¤тьс¤ в роздр≥бн≥й торговельн≥й мереж≥, повинн≥ в≥дпов≥дати чинним стандартам та техн≥чним умовам. ќсобливого п≥дходу вимагають продовольч≥ товари, що швидко ≥ надто швидко псуютьс¤. ѕравила прийманн¤, умови ≥ строки збер≥ганн¤ цих товар≥в викладен≥ в "ѕравилах продажу продовольчих товар≥в", затверджених наказом ћ≥н≥стерства зовн≥шньоеконом≥чних зв'¤зк≥в ”крањни є 237 в≥д 28 грудн¤ 1994 p. якщо споживач придбав продовольч≥ товари неналежноњ ¤кост≥, продавець зобов'¤заний зам≥нити њх на ¤к≥сн≥ товари або повернути споживачев≥ сплачен≥ ним грош≥.
| 1 |
Ќазва: —ан≥тарно-харчове законодавство ≥ орган≥зац≥¤ сан≥тарно-харчового нагл¤ду ƒата публ≥кац≥њ: 2005-01-28 (570 прочитано) |