ћедицина > ƒ≥Їтотерап≥¤ цукрового д≥абету
ƒ≥Їтотерап≥¤ цукрового д≥абету
«а останн≥ роки в л≥куванн≥ цукрового д≥абету в≥дбулис¤ докор≥нн≥ зм≥ни, ¤к≥ значно торкнулис¤ принцип≥в д≥Їтотерап≥њ цього захворюванн¤. ƒ≥Їтотерап≥¤ залишаЇтьс¤ не лише основою л≥куванн¤ будь-¤коњ форми цукрового д≥абету, але ≥ д≥Їта повинна бути максимально прийн¤тою дл¤ конкретного хворого. –озрахунок на те, що застосуванн¤ найнов≥ших препарат≥в ≥нсул≥ну ≥ схем ≥нтенсивноњ терап≥њ дозволить хворим перебувати на так зван≥й в≥льн≥й д≥Їт≥, не справдивс¤. ѕри цукровому д≥абет≥ сл≥д дотримуватис¤ таких принцип≥в д≥Їтотерап≥њ: ќбмеженн¤ прийому легкозасвоюваних вуглевод≥в, оск≥льки через њхнЇ швидке всмоктуванн¤ в кишечнику значно п≥двищуЇтьс¤ гл≥кем≥¤ ≥ виникаЇ значна глюкозур≥¤. ѓжа повинна м≥стити нераф≥нован≥ вуглеводи (овоч≥, картопл¤, мучн≥ вироби) з достатн≥м вм≥стом кл≥тковини. ¬углеводи розпод≥л¤ютьс¤ м≥ж прийомами њж≥ в≥дносно р≥вном≥рно прот¤гом дн¤. ѓжа повинна м≥стити невелику к≥льк≥сть жир≥в, половина ¤ких маЇ бути рослинною походженн¤. алор≥й6≥сть д≥Їти повинна бути адекватною енергозатратам хворого. ѕродукт≥в заборонених дл¤ хворих на цукровий д≥абет немаЇ. ќсобливо сл≥д зупинитис¤ на споживанн≥ цукру, традиц≥йно продукти, що м≥ст¤ть цукор виключалис¤ з рац≥ону хворого, у звТ¤зку з цим јмериканська д≥абетична асоц≥ац≥¤ розширила наб≥р вуглеводовм≥сних продукт≥в, ¤к≥ м≥ст¤ть сахарозу, дл¤ нерегул¤рного споживанн¤ (наприклад, морозиво, кондитерськ≥ вироби). ¬углеводи Ї основним джерелом енергозабезпеченн¤ хворого. ” середньому в добовому рац≥он≥ маЇ бути 350 г вуглевод≥в. “ака к≥льк≥сть м≥ститьс¤ у 250 г хл≥ба, 200-300 г картопл≥, 60 г крупи, 0,5 г молочних продукт≥в. ћайже третина добовоњ потреби у вуглеводах повинна забезпечуватис¤ овочами ≥ фруктами, особливо в л≥тньо-ос≥нн≥й пер≥од, оск≥льки вони Ї основними джерелами м≥кроелемент≥в, в≥там≥н≥в, грубоњ кл≥тковини, пектин≥в. ѕопул¤рн≥сть користуЇтьс¤ так званий прибалт≥йський метод, суть ¤кого у тому, що кожного дн¤ у д≥Їт≥ хворого на цукровий д≥абет маЇ бути капуста у вигл¤д≥ салат≥в, у в≥негрет≥, а також кап≥вст¤ний с≥к. ¬раховуючи б≥оритим функц≥њ печ≥нки, п≥дшлунковоњ залози, тонкого кишечника, скл¤нку капуст¤ного соку рекомендують пити зранку, а салати њсти вдень або ввечер≥. ќсновною одиницею вим≥ру при зам≥н≥ вуглевод≥в у де¤ких крањнах вважають хл≥бну одиницю, ¤кою користуютьс¤ при розрахунку добовоњ к≥лькост≥ вуглевод≥в. ÷ей умовний коеф≥ц≥Їнт. 1„ќ, м≥стить 10-12 г вуглевод≥в ≥ приблизно дор≥внюЇ одному шматку хл≥ба. “ак, 1 ’ќ м≥ст¤ть одне ¤блуко, один персик, одна столова ложка манноњ, гречаноњ, пшон¤ноњ або перловоњ крупи, 250 мл молока або кеф≥ру столова ложка борошна. ѕ≥д час сн≥данку на 1’ќ сл≥д вводити 20ƒ ≥нсул≥ну, а п≥д час об≥ду або вечер≥ Ц 1,5 Ц10ƒ. Ќа жаль, в ”крањн≥ не вдаЇтьс¤ привчити хворих на цукровий д≥абет до користуванн¤ хл≥бною одиницею, насл≥док цього Ц широка поширен≥сть ожир≥нн¤. як у вс≥й попул¤ц≥њ, так ≥ серед хворих на цукровий д≥абет ќсобливу увагу необх≥дно звертати на додаткове введенн¤ в≥там≥н≥зованих продукт≥в в зимово-весн¤ний пер≥од року. ѕоказан≥ багат≥ в≥там≥нами напоњ з шипшини, чорноњ смородини, горобини, а також цитрусов≥. ƒжерелами в≥там≥н≥в також Ї кисла капуста, сира морква, бур¤к, зелений горошок, часник ≥ цибул¤. ƒуже корисним при д≥абет≥ Ї топ≥намбур (зелена груша). «ловживанн¤ алкоголем призводить до р≥зних захворювань нав≥ть в ос≥б без цукрового д≥атезу. ўо стосуЇтьс¤ хворих на цукровий д≥абет, то у вс≥х крањнах св≥ту л≥кар≥ не рекомендують вживати спиртних напоњв, оск≥льки алкоголь призводить дог≥погл≥кем≥њ. ул≥нарна обробка њж≥ дл¤ хворих на цукровий д≥абет немаЇ суттЇвих в≥дм≥нностей. ѕроте у звТ¤зку з частими ураженн¤ми печ≥нки ≥ Ў “ при д≥абет≥ рекомендуЇтьс¤ кул≥ рана обробка з обмеженн¤м сол≥, з переважним приготуванн¤м њж≥ у вареному, тушкованому ≥ запеченому вигл¤д≥. “епер чимраз ширше в комплектному л≥куванн≥ хворих на цукровий д≥абет застосовують рослинн≥ засоби. ¬с≥ л≥карськ≥ рослини, ¤к≥ застосовуютьс¤ при цукровому д≥абет≥, умовою можна розд≥лити на дв≥ групи: Ћ≥карськ≥ рослини, ¤к≥ впливають одночасно на р¤д ендокринних залоз. Ћ≥карськ≥ рослини з г≥погл≥кам≥зуючим ефектом. ¬ ”крањн≥ широко використовуЇтьс¤ антид≥абетичний зб≥р з л≥карських рослин УјрфозетинФ, до складу ¤кого вход¤ть так≥ трави: чорниц¤ звичайна, квасол¤ звичайна, хвощ польовий, шипшина, зв≥роб≥й ≥ ромашка аптечна. ѕри цукровому д≥абет≥ можна рекомендувати л≥сов≥ ¤годи Ц чорницю, брусницю, суницю. 1-2 чайн≥ ложки лист¤ ≥ ¤г≥д заливають скл¤нкою окропу, настоюють ≥ випивають за 3-4 прийоми прот¤гом дн¤. Ўироко застосовують квасолю (в≥двар ≥з стручк≥в Ц 100 г стручк≥в на 1 л води), гор≥х грецький (50 г сухого лист¤ залити 1л окропу Ц пити по п≥вскл¤нки трич≥ на день), лавровий лист (10 листк≥в заливають трьома скл¤нками окропу, настоюють 2-3 години ≥ приймають по п≥вскл¤нки трич≥ на день). Ќаст≥й хрону у сум≥ш≥ з кислим молоком (1 столова ложка тертого хрону залити 5 скл¤нками окропу ≥ пТЇтьс¤ по 1 столог≥й ложц≥ трич≥ на день з кислим молоком). ѕри застосуванн≥ ф≥тотерап≥њ сл≥д памТ¤тати про можлив≥сть звиканн¤ орган≥зму до рослинних засоб≥в ≥ необх≥дн≥сть рац≥ональноњ зам≥ни рослин через 1-1,5 м≥с¤ц≥в. ј ось що рекомендують народн≥ знахар≥, щодо д≥Їти при цукровому д≥абет≥. ѕерш за все потр≥бно перестати споживати цукор ≥ все, що м≥стить в соб≥ цукор ≥ крохмаль: хл≥б, рис, крупи, ≥зюм. ѕотр≥бно њсти поб≥льше мТ¤са у вс≥х його видах, б≥льше св≥жих фрукт≥в, за вин¤тком банан≥в, черешень, слив, в ¤ких багато крохмалю. ƒуже добре споживати молоко, сир, кеф≥р. ѕр¤нощ≥ потр≥бн≥, щоб облегшити переварюванню жир≥в. ƒопомагаЇ така д≥Їта, ¤коњ сл≥д дотримуватис¤ хоча б раз в тиждень: весь день вживати т≥льки одн≥ овоч≥ в св≥жому вигл¤д≥, пот≥м зТњдати 3-4 ¤йц¤ ≥ тр≥шки до них св≥жого масла. «ам≥сть цукру в њжу приймати сахарин. Ќародн≥ засоби: пити ск≥льки хочетьс¤ настою ≥з листк≥в чорниц≥; пити по столов≥й ложц≥ в день в≥двару корен¤ ротан≥¤. ¤к можна б≥льше см≥¤тис¤, так ¤к см≥х покращуЇ стан хворого. «нижуЇ процент цукру в кров≥; приймати 3 рази в день по чайн≥й ложц≥ г≥рчичного нас≥нн¤. Ћ≤“≈–ј“”–ј: ј.я. √уберг≥ц УЋ≥кувальне харчуванн¤Ф, с. 195. ѕ.ћ. ур≥нний У–уський народный лечебникї, с. 190. —.ћ. ≥т УЋ≥карськ≥ рослини в ендокринолог≥њФ, с. 19. ¬.≤. ѕаньк≥в У÷укровий д≥абет у практиц≥ терапевтаФ, с. 63.
| 1 |
Ќазва: ƒ≥Їтотерап≥¤ цукрового д≥абету ƒата публ≥кац≥њ: 2005-03-03 (1097 прочитано) |