ќрган≥зац≥¤ виробництва > ћатер≥альн≥ ≥ нематер≥альн≥ активи
7.“еоретичн≥ науков≥ досл≥дженн¤ Ц це в≥дкритт¤ п≥д ¤ким розум≥ють встановленн¤ нев≥домих ран≥ше законом≥рностей ≥ властивостей, ¤к≥ внос¤ть кор≥нн≥ зм≥ни в р≥вень п≥знанн¤. 8.ѕрикладн≥ досл≥дженн¤ Ц застосуванн¤ теоретичних знань в практиц≥ роботи п≥дприЇмств. 9.¬инаходи Ц це нове або ¤ке маЇ суттЇв≥ в≥дм≥нност≥ вир≥шенн¤ любого завданн¤ в област≥ народного господарства ≥ ¤ке даЇ позитивний ефект. 10.–аупропозиц≥¤ Ц це нововведенн¤ дл¤ даного п≥дприЇмства. ѕлани реферат≥в: 1.ћ≥жнародна система сертиф≥кац≥њ продукц≥њ. 2.ќсновн≥ види контролю ¤кост≥ на п≥дприЇмств≥. ѕрактичне зан¤тт¤ є1 до темиФ омплексна п≥дготовка виробництва до зам≥ни продукту (технолог≥њ).Ф ѕитанн¤ дл¤ опитуванн¤: 1.—уть науково Ц техн≥чноњ п≥дготовки виробництва. 2.ќхарактеризувати етапи техн≥чноњ п≥дготовки виробництва. 3.ќхарактеризувати науково Ц досл≥дн≥ роботи. 4.ƒати характеристику конструкторськоњ п≥дготовки виробництва. 5.ƒати характеристику технолог≥чноњ п≥дготовки виробництва. ѕрактичне зан¤тт¤ є2 до теми У омплексна п≥дготовка виробництва до зам≥ни продуктуФ. ѕитанн¤ дл¤ опитуванн¤: 1.ќхарактеризуйте орган≥зац≥йну п≥дготовку виробництва до новоњ продукц≥њ. 2.ƒати визначенн¤ ≥ характеристику ергоном≥чноњ п≥дготовки до випуску новоњ продукц≥њ. 3.Ќапр¤мки прискоренн¤ техн≥чноњ п≥дготовки виробництва до зам≥ни продукц≥њ. 4.ѕер≥оди освоЇнн¤ новоњ продукц≥њ. 5.як зм≥нюютьс¤ затрати на стад≥¤х п≥дготовки виробництва ≥ освоЇнн¤ новоњ продукц≥њ. “естиє1. 1.ѕоказники, ¤к≥ оц≥нюють ¤к≥сть ус≥Їњ сукупност≥ продукц≥њ п≥дприЇмства, називаютьс¤: а) загальними показниками ¤кост≥; б) комплексними показниками ¤кост≥; в) одиничними показниками ¤кост≥; г) диференц≥йованими показниками ¤кост≥. 2.ƒовгов≥чн≥сть Ц це Е а) властив≥сть виробу тривалий час збер≥гати свою працездатн≥сть; б) властив≥сть виробу виконувати своњ функц≥њ при збереженн≥ експлуатац≥йних показник≥в у встановлених межах; в) можлив≥сть швидкого ви¤вленн¤ та усуненн¤ несрпавностей; г) здатн≥сть виробу бути вид≥леним споживачем з аналог≥чних товар≥в, ¤к≥ пропонують на ринку. 3. орисн≥сть будь Ц ¤ких товар≥в вдбиваЇ њхЕ а) варт≥сть; б) споживча варт≥сть; в) ¤к≥сть; г) в≥дновна варт≥сть; д) правильн≥ в≥дпов≥д≥ а) ≥ г). 4.ќц≥нка техн≥чного р≥вн¤ продукц≥њ проводитьс¤ на таких етапах: а) досл≥дженн¤ ≥ проектуванн¤; б) виробництво; в) об≥г ≥ реал≥зац≥¤; г) експлуатац≥¤ ≥ споживанн¤. “естє2. 1.ƒл¤ оц≥нки техн≥чного р≥вн¤ ≥ ¤кост≥ продукц≥њ використовуютьс¤ так≥ методи: а) диференц≥йований; б) узагальнюючий; в) зм≥шаний; г) комплексний. 2.Ќад≥йн≥сть Ц це Е а) властив≥сть виробу тривалий час збер≥гати свою працездатн≥сть; б) властив≥сть виробу виконувати своњ функц≥њ дл¤ збереженн¤ експлуатац≥йних показник≥в у встановлених межах; в) можлив≥сть швидкого ви¤вленн¤ та усуненн¤ несправностей; г) здатн≥сть виробу бути вид≥леним споживачем з аналог≥чних товар≥в, ¤к≥ пропонують на ринку. 3.—ертиф≥кат продукц≥њ Ц це документ, ¤кийЕ а) потр≥бен лише дл¤ захисту права власност≥ на продукц≥ю; б) дозвол¤Ї продавати продукц≥ю; в) засв≥дчуЇ р≥вень ¤кост≥ продукц≥њ; г) надаЇтьс¤ покупцев≥ п≥дчас продажу продукц≥њ; д) пенредбачаЇ реал≥зац≥ю на б≥рж≥ через певний час за певною ц≥гною. 4.контроль ¤кост≥, ¤кий зд≥йсньюЇтьс¤ у спец≥ально Ц обладнаних прим≥щенн¤х шл¤хом проведенн¤ випробувань, анал≥з≥в, називаЇтьс¤: а) активним; б) стац≥онарним; в) статичним; г) зм≥нним. “естиє3. 1. онтроль ¤кост≥, ¤кий зд≥йсньюЇтьс¤ безпосередньо у ход≥ техноглог≥чного процесу виробленн¤ виробу за допомогою спец≥альних пристроњв називаЇтьс¤: а) стац≥онарним; б) активним; в) вх≥дним; г)вих≥ним; д) пасивним. 2.¬ластив≥сть виробу виконувати своњ функц≥њ при збереженн≥ експлуатац≥йних покзник≥в у встановлених межах прот¤гом певного пер≥оду характеризуЇ його Е а) продуктивн≥сть; б) над≥йн≥сть; в) довгов≥чн≥сть; г)ремонтопридатн≥сть. 3. омплексн≥ показники ¤кост≥ продукц≥њ: а) характеризують будь Ц ¤ку властив≥сть одиниц≥ продукц≥њ; б) в≥дображають дек≥лька властивостей одиниц≥ продукц≥њ одночасно; в) оц≥нюють ¤к≥сть ус≥Їњ сукупност≥ продукц≥њ п≥дприЇмства. 4.ћетоди оц≥нки р≥вн¤ ¤кост≥, що грунтуЇтьс¤ на результатах анал≥зу сприйманн¤ органами чутт≥в людини без застосуванн¤ техн≥чних вим≥рювальних ≥ реЇстрац≥йних засоб≥в називаЇтьс¤: а) обТЇктивним методом; б) органал≥тичним методом; в) комплексним методом. “естиє4. 1.Ќаццональним органом, ¤кий зд≥йснюЇ ≥ координуЇ роботу ≥з сертиф≥кац≥њ продукц≥њ в ”крањн≥ Ї: а) ƒержавний ком≥тет ”крањни ≥з стандартизац≥њ, метролог≥њ та сертиф≥кац≥њ; б) ƒержавна ком≥с≥¤ при ”р¤д≥ ”крањни ≥з стандартизац≥њ, метролог≥њ та сертиф≥кац≥њ; в) ƒержавна палата з сертиф≥кац≥њ та стандортизац≥њ ”крањнию. 2.јбсолютний р≥вень ¤кост≥ продукц≥њЕ а)це р≥вень ¤кост≥ за ¤кого загальна величина сусп≥льних витрат на виробництво ≥ використанн¤ продукц≥њ Ї м≥н≥мальною; б)визначаютьс¤ шл¤хом обчисленн¤ вибраних показник≥в ¤кост≥ без пор≥вн¤нн¤ њх з в≥дпов≥дними показниками аналог≥чних в≥тчизн¤них ≥ заруб≥жних зразк≥в; в)це оц≥нка ¤кост≥, що враховуЇ пр≥оритетн≥ напр¤мки ≥ темпи розвитку науки ≥ техн≥ки; 3.ѕоказники ¤кост≥ виробництва характеризують: а)р≥вень дефектност≥ продукц≥њ; б)в≥дпов≥дн≥сть готового виробу вимагаЇ нормативноЦ техн≥чноњ документац≥њ; в)техн≥чний р≥вень продукц≥њ; г)естетичн≥ властивост≥ виробу. 4.як≥сть продукт≥в харчуванн¤ характеризуЇтьс¤ такими показниками, ¤кЕ а)калор≥йн≥сть ≥ терм≥н збер≥ганн¤ придатних дл¤ споживанн¤; б)продуктивн≥сть, потужн≥сть ≥ довгов≥чн≥сть; в)м≥цн≥сть ≥ зовн≥шн≥й вигл¤д; г)еластичн≥сть ≥ вологост≥йк≥сть. “емає5. 1.–≥вень ¤кост≥ , за ¤кого загальна величина сусп≥льних витрат на виробництво ≥ використанн¤ продукц≥њ за певних умов њњ споживанн¤ Ї м≥н≥маьною, називаЇтьс¤Е а)абсолютним р≥внем ¤кост≥; б)в≥дносним р≥внем ¤кост≥; в)перспективним р≥внем ¤кост≥; г)оптимальним р≥внем ¤кост≥. 2.«а зм≥стом техн≥чний р≥веньЕ а)вужчий за пон¤тт¤ ¤кост≥; б)ширший за пон¤тт¤ ¤кост≥; в)не з≥ставний з пон¤тт¤м ¤кост≥; г)ус≥ в≥дпов≥д≥ неправильн≥. 3.ѕоказники ¤кост≥ ¤к≥ характеризують зручн≥сть в експлуатац≥њ визначаютьс¤Е а)технолог≥чними показниками; б)естетичними показниками; в)ергоном≥чними показниками; г)економ≥чними показниками; д)патентно Ц правовими показниками. 4.—тантартизац≥¤ Ц це Е а)д≥¤льн≥сть, ¤ка заключаЇтьс¤ в знаходженн≥ р≥шень дл¤ повторенн¤ завдань в сферах науки, техн≥ки, економ≥ки, ¤к≥ направлен≥ на дос¤гненн¤ оптимального ступен¤ впор¤дкуванн¤ у визначен≥й област≥; б)ступ≥нь властивостей, ¤к≥ здатн≥ задов≥льнити потреби у в≥дпов≥дност≥ з њњ призначенн¤м; в)характеристика дек≥лькох властивостей вироб≥в, включаючи витрати на обробку, виробництво ≥ експлуатац≥ю. ѕрактичне зан¤тт¤. “ема:Ф ќрган≥зац≥¤ трудових процес≥в.Ф ѕитанн¤ дл¤ опитуванн¤. 1.ўо таке зароб≥тн¤ плата, њњ види. 2.ќхарактеризувати орган≥зац≥ю оплати прац≥ на п≥дприЇмств≥. 3.ѕринципи оплати прац≥. 4.ќхарактеризувати нормативи за допомогою ¤ких регулюЇтьс¤ зароб≥тн¤ плата. 5.ќхарактеризувати погодинноњ зарплати. 6. ќхарактеризувати види в≥др¤дноњ зарплати. 7. ќхарактеризувати види надбавок ≥ доплат. 8.ƒати характеристику системам оплати прац≥ в сучасних ринкових умовах. «адачає1: ¬иробничий роб≥тник промислового п≥дприЇмства працюЇ за в≥др¤дно Ц прогресивною системою оплати прац≥. ƒенна тарифна ставка прац≥вника пТ¤того розр¤ду становить 8,45 грн. «а перевиконанн¤ норми прац¤ прац≥вника оплачуЇтьс¤ за розц≥нкою зб≥лшеною на 50%. ќбчислити суму зароб≥тку, ¤кщо роб≥тник працював 23 дн≥ ≥ виконав норму на 118% при план≥ 200штук вироб≥в фактично 238штук. –озвТ¤зок: «¬= (8,45●23)+(8,45●1,5)●0,18=194,35+2,28=196,63 «адачає2: ”ивробничому цеху п≥дприЇмства прот¤гом розрахункового року маЇ працювати 20 прац≥вник≥в IVрозр¤ду.“арифна ставка роб≥тника Ivрозр¤ду 96,5 коп.за годину. –≥чний фонд робочого часу одного роб≥тника 1815 годин, коеф≥ц≥Їнт виконанн¤ норм у середньому оч≥куЇтьс¤ 1,2. ќбчислити р≥чний фонд зарплати виробничого цеху п≥дприЇмства. ‘ќ = 20●96,5●1815●1,2 =42035,40грн. «адачає1: –озрахувати планову чисельн≥сть прац≥вник≥в за профес≥¤ми на основ≥ таких даних: ¬иробнича програма п≥дприЇмства Ц 60000 штук в р≥к. “рудом≥стк≥сть виконанн¤ окремих вид≥в роб≥т на один вир≥б складаЇ: токарн≥ роботи 10н/год; свердлильн≥ 17 н/год фрезерн≥ 8 н/год; шл≥фувальн≥ 6 н/год; складальн≥ 16 н/год; середн≥й процент виконанн¤ норм 104%, а р≥чний д≥йсний фонд робочого часу одного роб≥тника 1780 годин. „исельн≥сть допом≥жних роб≥тник≥в 30% в≥д числа в≥др¤дник≥в. –озвТ¤зок:1)„“ќ = 2)„—¬≈–ƒ = 3)„‘–≈« = 4)„ЎЋ≤‘ = 5)„— Ћјƒ = 6)–азом чисельн≥сть прац≥вник≥в: 324+551+259+194+518=1846 чолов≥к.
Ќазва: ћатер≥альн≥ ≥ нематер≥альн≥ активи ƒата публ≥кац≥њ: 2005-03-17 (4013 прочитано) |