Sort-ref.narod.ru - реферати, курсов≥, дипломи
  √оловна  Ј  «амовити реферат  Ј  √остьова к≥мната Ј  ѕартнери  Ј   онтакт Ј   
ѕошук


–екомендуЇм

–≥зне > «наченн¤ рибних страв, њх класиф≥кац≥¤


«наченн¤ рибних страв, њх класиф≥кац≥¤

–иба з давн≥х-давен займаЇ значне м≥сце в харчуванн≥. –ибн≥ страви можуть бути використан≥ дл¤ св¤ткового столу, буденноњ њж≥, дл¤ д≥Їтичного та дит¤чого харчуванн¤.

якщо ви прийшли з вдалоњ рибалки, або просто купили рибу в магазин≥, то њњ можна смачно приготувати за нашими рецептами.

ѕродукти мор¤, особливо риба, м≥ст¤ть в своЇму склад≥ йод. ј в багатьох реі≥онах ”крањни йоду не вистачаЇ в ірунт≥ ≥, в≥дпов≥дно, рослинна ≥ тваринна продукц≥¤, ¤ка вирощуЇтьс¤ на цих земл¤х, не м≥стить достатньоњ к≥лькост≥ цього м≥кроелементу. …од в≥д≥граЇ дуже важливу роль у функц≥њ щитовидноњ залози, ¤ка п≥д впливом розумових та ф≥зичних навантажень сильно актив≥зуЇтьс¤.

 р≥м того м'¤со риби м≥стить достатню к≥льк≥сть повноц≥нних б≥лк≥в ¤к≥ легко перетравлюютьс¤ ≥ на 80-85 в≥дсотк≥в засвоюютьс¤ орган≥змом. “ому воно б≥льш корисне люд¤м, у ¤ких Ї т≥ чи ≥нш≥ зм≥ни у функц≥њ орган≥в травленн¤.

¬ першу чергу сл≥д зазначити, що краща ≥ безпечн≥ша дл¤ здоров'¤ морська риба, ¤ка значно чист≥ша еколог≥чно. Ѕ≥льше того, р≥чкова та озерна риба дуже часто заражена гельм≥нтозами. ўо ж до морськоњ риби, то тут ¤ б в≥ддав перевагу жирним сортам. ќсобливо диким рибам родини лососевих, ¤к≥ живуть у п≥вн≥чних мор¤х, а нерест¤тьс¤ в еколог≥чно чистих р≥ках јл¤ски та ≥нших рег≥он≥в крайньоњ ѕ≥вноч≥. “аким ¤к нерка, к≥жуч, кета та ≥нш≥. “ому, що в них ще м≥ст¤тьс¤ дуже корисн≥ дл¤ орган≥зму людини пол≥ненасичен≥ жирн≥ кислоти. ј ще червона риба м≥стить достатню к≥льк≥сть жир≥в, ¤к≥ також мають велику б≥олог≥чну ц≥нн≥сть ≥ речовини, ¤к≥ спри¤ють зменшенню синтезу холестерину в кров≥. “ому ми особливо рекомендуЇмо таку рибу люд¤м похилого в≥ку, хворим на цукровий д≥абет, ≥шем≥чну хворобу серц¤ та атеросклероз судин.

„им б≥льше риба м≥стить пол≥ненасичених жирних кислот, тим вона ц≥нн≥ша. ’оч, в принцип≥, будь-¤ка з цих жирних риб показана ¤к д≥т¤м так ≥ дорослим. ƒл¤ нормального розвитку дит¤чого орган≥зму вкрай необх≥дний риб'¤чий жир, у ¤кому м≥ститьс¤ чи не найб≥льше в природ≥ в≥там≥ну D, а також в≥там≥ни групи ¬, –– тощо. ћ'¤со риби мусить обов'¤зково входити в рац≥он людей, чи¤ д≥¤льн≥сть пов'¤зана з п≥двищеним психоемоц≥йним навантаженн¤м. «окрема, у щоденному рац≥он≥ школ¤р≥в ≥ студент≥в, кр≥м великоњ к≥лькост≥ овоч≥в ≥ фрукт≥в (до 1,5 кг.), сир≥в та кисломолочних продукт≥в, мусить бути до 100г. м'¤са ≥, щонайменше, 150г. риби. –ибн≥ страви незам≥ним≥ ≥ в рац≥он≥ людей, ¤к≥ виконують важку ф≥зичну роботу, або перебувають в стан≥ пост≥йного емоц≥йного та м'¤зового стресу. Ќаприклад, займаютьс¤ найр≥зноман≥тн≥шими видами спорту. ¬ тому числ≥ й такими ж≥ночими, ¤к шейп≥нг, ф≥тнес ≥ нав≥ть спортивн≥ бальн≥ танц≥.

“ут доречно зазначити, що пол≥ненасичен≥ жирн≥ кислоти, що м≥ст¤тьс¤ дик≥й в риб≥, Ї прекрасним проф≥лактичним засобом проти простудних хвороб. “ож зараз, коли ≥снуЇ п≥двищена загроза ≥нфекц≥йних, зокрема гострих респ≥раторних захворювань та грипу, також рекомендуЇтьс¤ п≥двищена к≥льк≥сть жирноњ риби.

≤кра м≥стить ц≥нн≥ б≥олог≥чн≥ компоненти. “ому ми рекомендуЇмо використовувати њњ у л≥кувально-проф≥лактичному харчуванн≥. ќсобливо хворим на туберкульоз, люд¤м, ¤к≥ перенесли операц≥њ на к≥стках ≥ суглобах, при ослабленн≥ орган≥зму. јле лише тод≥, коли у пац≥Їнта немаЇ захворюванн¤ орган≥в травленн¤. ’оча вживати ≥кру у велик≥й к≥лькост≥ не бажано. ” всьому мусить бути золота середина.

√рупа ≥спанських вчених, на чол≥ з доктором ≈стеваном ‘ернандесом, пор≥вн¤ла частоту захворюваност≥ на р≥зн≥ види раку серед любител≥в страв ≥з лосос¤, зокрема, нерки, кети, к≥жуча та ≥нших, ≥ пац≥Їнт≥в онколог≥чних кл≥н≥к, ¤к≥ повн≥стю ≥гнорують рибн≥ страви. ÷ифри ви¤вилис¤ досить промовистими: у прихильник≥в рибних страв на 30-50% знижуЇтьс¤ ризик захвор≥ти на рак стравоходу, шлунка, кишечника та п≥дшлунковоњ залози. «вичайно, риба зовс≥м не панаце¤ в≥д онкозахворювань. јле нав≥ть тих проф≥лактичних аспект≥в рибноњ д≥Їти, ¤к≥ ви¤влен≥ ≥спанськими досл≥дниками, ц≥лком досить дл¤ переоц≥нки ставленн¤ багатьох людей до цього виду њж≥.


 ласиф≥кують рибн≥ страви за способом њх приготуванн¤:

- смажен≥ рибн≥ страви;

- варен≥ рибн≥ страви.

—мажена риба з картоплею

ѕ≥дготовлену рибу нар≥зати шматочками завтовшки в палець, посолити, поперчити, витримати в прохолодному м≥сц≥ 30 хвилин.

Ќар≥зати тонкою соломкою картоплю, промити ≥ обсушити. –ибу обсушити в чист≥й тканин≥, опустити в добре роз≥гр≥тий жир, п≥дсмажити. ¬ цей же жир опустити картоплю, посолити. √отову картоплю викласти поверх риби, посипати подр≥бненою зеленню петрушки, прикрасити св≥жими пом≥дорами. ќкремо подати зелений салат.

÷ю страву можна приготувати ≥з судака, щуки, камбали, тр≥ски.

Ќа 600-700 г риби - 1 кг картопл≥, 200 г жиру дл¤ смаженн¤, с≥ль, мелений перець за смаком.

 ороп, тушкований в пив≥

ѕ≥дготовлену рибу нар≥зати порц≥онними шматками, посолити, поперчити, залити оцтом ≥ витримати на холод≥ 1 годину, викласти в емальований посуд.

Ќатерти на тертц≥ скибку черствого б≥лого хл≥ба. ¬лити в сотейник пиво, додати вершкове масло, довести до кип≥нн¤. ѕокласти туди рибу, посипати тертим б≥лим хл≥бом, родзинками без к≥сточок та др≥бно натертою цедрою лимона. ƒовести до готовност≥ на слабкому вогн≥ п≥д кришкою. ¬икласти рибу з соусом на блюдо. Ќа гарн≥р окремо подати гар¤чу в≥дварену картоплю, заправлену маслом. ѕри бажанн≥ в соус можна додати цукор за смаком.

Ќа 700 г риби - 2 ст. ложки оцту, 1,5 скл¤нки пива, 120 г б≥лого хл≥ба, 60 г родзинок, 2 ст. ложки масла, с≥ль, перець, цедра лимона за смаком.

—удак, щука, сом, тушкован≥ з≥ спаржею

«акип'¤тити п≥дсолену воду, покласти в нењ спаржу, варити до готовност≥. ѕ≥дготовлену рибу нар≥зати порц≥онними шматками без к≥сток, посолити, витримати в прохолодному м≥сц≥. « харчових в≥дход≥в риби зварити бульйон з додаванн¤м кор≥нн¤, цибул≥, спец≥й. √отовий бульйон в≥дц≥дити.

Ўамп≥ньйони обчистити, промити, нар≥зати тонкими шматочками, п≥дсмажити на масл≥. ¬икласти в сотейник, зверху покласти рибу, влити трохи бульйону. “ушкувати на слабкому вогн≥ 20 хвилин. ѕ≥дсмажити борошно на масл≥, розвести холодним бульйоном, закип'¤тити. √отову рибу викласти на середину блюда. «н¤ти з вогню соус, заправити сирими жовтками, лимонним соком, зм≥шати з грибами. «алити ним рибу, навколо викласти спаржу.

«ам≥сть спарж≥ можна використати в≥дварену цв≥тну капусту або в≥дварений зелений горошок.

Ќа 1 кг риби - 300 г спарж≥, 100 г шамп≥ньйон≥в, 1 ст. ложка вершкового масла; дл¤ в≥двару - 1 цибулина, 1 лавровий лист, 3 горошини перцю; дл¤ соусу - 2 ст. ложки масла, 1 ст. ложки борошна, 2 сирих жовтка; с≥ль, перець, лимонний с≥к за смаком.

—мажений судак з≥ св≥жими грибами

ѕ≥дготовлену рибу розд≥лити на ф≥ле без к≥сток, але з≥ шк≥рою. Ќар≥зати порц≥онними шматками, посолити, поперчити, обвал¤ти в борошн≥. ƒобре роз≥гр≥ти сковороду з топленим маслом, викласти рибу ≥ п≥дсмажити з обох стор≥н на сильному вогн≥ до утворенн¤ рум'¤ноњ шк≥рочки. ѕ≥дготовлен≥ шамп≥ньйони нар≥зати тонкими шматочками, викласти на сковороду з роз≥гр≥тим маслом. „ерез 10 хвилин влити 2 ст. ложки води, закрити сковороду кришкою, довести до готовност≥ на пов≥льному вогн≥. ѕосолити.

¬икласти на блюдо рибу, на кожний шматок риби покласти гриби. Ќа гарн≥р подати смажену картоплю ≥ зелений салат.

Ќа 1 кг риби - 150 г св≥жих гриб≥в, 2 ст. ложки топленого масла, 1,5 ст. ложки борошна, с≥ль, мелений перець за смаком .

 арась, тушкований з овочами та вершками

 рупну рибу нар≥зати навп≥л, др≥бну - використати ц≥лком. ѕосолити, поперчити, витримати 30 хвилин в прохолодному м≥сц≥. Ќар≥зати шматками р≥пчасту цибулю та моркву. ¬икласти рибу та овоч≥ в сотейник. ¬лити гар¤чу воду (1,5 скл¤нки), додати с≥ль та спец≥њ. «акрити посуд кришкою, швидко довести р≥дину до кип≥нн¤, пот≥м тушкувати на слабкому вогн≥. „ерез 30 хвилин влити гар¤ч≥ вершки. «н¤вши з вогню, заправити рибу вершковим маслом. ¬икласти на блюдо разом з овочами та соусом. Ќавколо розм≥стити в≥дварену цв≥тну капусту або картоплю. ѕосипати др≥бно нар≥заною зеленню петрушки та кропу.

Ќа 1 кг риби - 2 моркви, 3 головки р≥пчастоњ цибул≥, 2 лаврових листа, 5 горошин чорного перцю, 1 скл¤нка вершк≥в, 2 ст. ложки масла, с≥ль ≥ мелений перець за смаком.

‘арширований запечений короп

√риби обчистити, ретельно промити, нар≥зати шматочками, скласти в посуд, додати масло, с≥ль, мелений перець, влити 2 ст. ложки води. «акрити посуд кришкою ≥ протушкувати гриби на слабкому вогн≥. ѕ≥дготовлену рибу натерти с≥ллю. «аправити тушкован≥ гриби вершковим маслом, розтертим з сирими жовтками, молотими сухар¤ми та б≥лками, збитими в п≥ну. ѕосолити, ретельно перем≥шати. Ќаповнити цим фаршем черевце риби, зашити б≥лими нитками. ¬икласти на невеликий лист, залити розтопленим маслом, поставити в духовку, зап≥кати 40 хвилин, пер≥одично поливаючи соком. Ќа гарн≥р подати смажену картоплю ≥ зелений салат. ћожна за 5 хвилин до зап≥канн¤ залити њњ сметаною (0,5 скл¤нки).

Ќа 1 кг риби - 200 г гриб≥в, 2 ст. ложки масла, 2 ¤йц¤, 3 ст. ложки мелених сухар≥в, с≥ль, мелений перець за смаком.

1

Ќазва: «наченн¤ рибних страв, њх класиф≥кац≥¤
ƒата публ≥кац≥њ: 2005-03-22 (829 прочитано)

–еклама



яндекс цитировани¤ bmQ=' escape(document.referrer)+((typeof(screen)=='undefined')?'': ';s'+screen.width+'*'+screen.height+'*'+(screen.colorDepth? screen.colorDepth:screen.pixelDepth))+';u'+escape(document.URL)+ ';i'+escape('∆ж'+document.title)+';'+Math.random()+ '" alt="liveinternet.ru: показано число просмотров за 24 часа, посетителей за 24 часа и за сегодн\¤" '+ 'border=0 width=88 height=31>')//-->
discount prices - map of texas - cheap loan - chapter 7 - room discount - flights flights -
Page generation 0.220 seconds
Хостинг от uCoz