≈коном≥ка п≥дприЇмства > ¬нутр≥шньовиробничий техн≥чний контроль ¤кост≥ продукц≥њ
¬нутр≥шньовиробничий техн≥чний контроль ¤кост≥ продукц≥њ—тор≥нка: 1/2
ожний вир≥б Ї нос≥Їм р≥зних конкретних власностей, що в≥дображають його корисн≥сть ≥ в≥дпов≥дають певним потребам людини. орисн≥сть будь-¤ких речей в≥дбиваЇ њх споживну варт≥сть. —поживна варт≥сть того або ≥ншого товару мусить бути оц≥нена, тобто визначена його ¤к≥сть. ќтже, споживна варт≥сть ≥ ¤к≥сть вироб≥в безпосередньо зв'¤зан≥ м≥ж собою. ѕроте це не тотожн≥ пон¤тт¤, оск≥льки одна ≥ та ж споживна варт≥сть може бути корисною не в однаков≥й м≥р≥. Ќа в≥дм≥ну в≥д споживноњ вартост≥ ¤к≥сть продукц≥њ характеризуЇ ступ≥нь њњ придатност≥ дл¤ споживанн¤, тобто к≥льк≥сну сторону сусп≥льноњ споживноњ вартост≥. як≥сть ¤к економ≥чна категор≥¤ в≥дбиваЇ сукупн≥сть властивостей продукц≥њ, то зумовлюють ступ≥нь њњ придатност≥ задовольн¤ти потреби людини в≥дпов≥дно до свого призначенн¤. —еред ≥снуючих ≥ повсюдно застосовуваних метод≥в забезпеченн¤ виробництва продукц≥њ ч≥льне м≥сце пос≥даЇ внутр≥шньовиробничий техн≥чний контроль ¤кост≥. Ќа п≥дприЇмствах функц≥њ безпосереднього контролю ¤кост≥ складових частин ≥ в ц≥лому готових дл¤ споживанн¤ вироб≥в виконують в≥дд≥ли техн≥чного контролю (¬“ ). √оловне завданн¤ техн≥чного контролю Ч пост≥йно забезпечувати необх≥дний р≥вень ¤кост≥, заф≥ксований в нормативних документах, шл¤хом безпосередньоњ перев≥рки кожного виробу ≥ ц≥леспр¤мованого впливу на умови ≥ чинники, що формують його. ”сп≥шне розв'¤занн¤ цього завданн¤ може бути зд≥йснене за правильного вибору об'Їкт≥в ≥ метод≥в контролю ¤кост≥. ќб'Їктами контролю мають буги ус≥ компоненти виробничоњ системи та њњ взаЇмозв'¤заних елемент≥в, тобто вх≥д (ресурси), сам виробничий процес, вих≥д (продукц≥¤). Ќеобх≥дн≥сть контролю ресурс≥в (матер≥ал≥в, енерг≥њ, знар¤дь прац≥, ≥нформац≥њ, персоналу) на вход≥ системи обумовлено тим, що њх ¤к≥сть у значн≥й м≥р≥ визначаЇ конкурентоспроможн≥сть готового продукту прац≥. ¬икористанн¤ у виробничому процес≥ бодай частини ресурс≥в неналежноњ ¤кост≥ може призвести до непродуктивних витрат добро¤к≥сних ресурс≥в. —аме вх≥дний контроль ресурс≥в маЇ попереджувати ≥ не допускати витрат непродуктивного характеру. ќб'Їктами контролю на вход≥ системи (п≥дприЇмства) чи њњ (його) окремих виробничих блок≥в (цех≥в, д≥льниць) мають бути: 1) ¤к≥сть початкових основних ≥ допом≥жних матер≥ал≥в, заготовок' нап≥вфабрикат≥в, комплектуючих вироб≥в, окремих деталей ≥ вузл≥в; 2) справн≥сть устаткуванн¤, пристроњв, робочого ≥нструменту ≥ контрольно-вим≥рювальних прилад≥в, за допомогою котрих виготовл¤Їтьс¤ продукц≥¤ та визначаЇтьс¤ р≥вень њњ ¤кост≥; 3) техн≥чна документац≥¤, за ¤кою зд≥йснюЇтьс¤ технолог≥чний процес; 4) в≥дпов≥дн≥сть р≥вн¤ квал≥ф≥кац≥њ персоналу вимогам, що забезпечують ¤к≥сне виконанн¤ певноњ роботи. як≥сть продукц≥њ визначальною м≥рою формуЇтьс¤ упродовж виробничого процесу. ÷е викликаЇ необх≥дн≥сть ретельного контролю переб≥гу технолог≥њ њњ виготовленн¤. ќб'Їктами контролю тут слугують повне дотриманн¤ виробничо-трудовоњ дисципл≥ни, технолог≥чних режим≥в обробки та складанн¤ вироб≥в. ѕри цьому контрольн≥ операц≥њ зд≥йснюютьс¤ стосовно не лише ¤кост≥, але й к≥лькост≥, оск≥льки порушенн¤ технолог≥чноњ, виробничоњ ≥ трудовоњ дисципл≥ни може спричинювати псуванн¤ сировини, матер≥ал≥в, окремих деталей ≥ нав≥ть готових вироб≥в, а поза ¤к невиконанн¤ завдань виробничоњ програми п≥дприЇмства. онтроль на виход≥ виробничоњ системи (п≥дприЇмства ≥ його п≥дрозд≥л≥в) маЇ за основну мету попереджувати передачу бракованоњ продукц≥њ споживачу або на наступн≥ фази (стад≥њ) на тому ж п≥дприЇмств≥ з ≥снуючими з цього насл≥дками. –≥вень витрат на контроль ¤кост≥ та його загальна ефективн≥сть ≥стотно залежить в≥д обірунтованого вибору ≥ застосуванн¤ тих або ≥нших метод≥в (вид≥в) зд≥йсненн¤. ѕерел≥к можливих основних вид≥в техн≥чного контролю ¤кост≥ на п≥дприЇмствах подано у табл. 1. «м≥стовна њх характеристика визначаЇтьс¤ переважно в≥дпов≥дними назвами. « перел≥чених вид≥в техн≥чного онтролю найб≥льш ефективними виокремлюють: за впливом на переб≥г технолог≥чного процесу Ч активний; за використовуваними засобами Ч автоматизований; за орган≥зац≥йною формою Ч статистичний. јктивним Ї контроль ¤кост≥ безпосередньо у ход≥ технолог≥чного процесу виготовленн¤ виробу та режим≥в його обробки за допомогою спец≥альних контрольних техн≥чних пристроњв, вмонтованих у технолог≥чне устаткуванн¤ (автоматичних ≥ндикатор≥в, вим≥рювальних головок, ≥зотопних ≥ндукц≥йних та ≥нших прилад≥в). «астосуванн¤ активного контролю дозвол¤Ї попереджувати по¤ву та вих≥д з технолог≥чного процесу нап≥вфабрикат≥в ≥ готових вид≥в продукц≥њ. “аблиц¤ 1. ласиф≥кац≥¤ вид≥в техн≥чного контролю ¤кост≥ продукц≥њ на п≥дприЇмств≥ ќзнаки класиф≥кац≥њ | ќсновн≥ види контролю | Х ќрган≥зац≥йна форма | —уц≥льний ¬иб≥рковий —татистичний (!) Ћетучий ≤нспекц≥йний | Х ’арактер контрольних операц≥й | ¬≥зуальний √еометричний Ћабораторний анал≥з онтрольно-здавальн≥ випробуванн¤ | Х —тад≥¤ виробничого процесу | ¬х≥дний (контроль ресурс≥в) ѕром≥жний (контроль процесу) ¬их≥дний (контроль продукц≥њ≥) | Х ¬плив на переб≥г технолог≥чного процесу | јктивний (≤) ѕасивний Ч | Х «астосовуван≥ засоби контролю | јвтоматизований (!) ћехан≥зований –учний | Х ћ≥сце зд≥йсненн¤ | —тац≥онарний «м≥нний | (!) Ц найб≥льш ефективн≥ види контролю ¤кост≥ | «а автоматизованого контролю перев≥рка ¤кост≥ зд≥йснюЇтьс¤ шл¤хом пр¤мого застосуванн¤ автоматичних пристроњв (включаючи промислов≥ роботи) без участ≥ людини ¤к у ход≥ технолог≥чного процесу, так ≥ п≥сл¤ завершенн¤ обробки чи складанн¤ виробу. “акий метод контролю Ї одним з головних напр¤мк≥в зменшенн¤ витрат на контрольн≥ операц≥њ ≥ п≥двищенн¤ њх ефективност≥ особливо у безперервних та масових типах виробництва, де часто трудом≥стк≥сть контролю ¤кост≥ перевищуЇ витрати на виготовленн¤ продукц≥њ в автоматичному режим≥. —татистичний Ч це особливий науково обірунтований вид (метод) виб≥ркового контролю, що ірунтуЇтьс¤ на застосуванн≥ теор≥њ ймов≥рностей та математичн≥й статистиц≥. ¬≥н дозвол¤Ї не лише ф≥ксувати фактичний р≥вень ¤кост≥ масовоњ продукц≥њ, але й активно впливати на переб≥г технолог≥чного процесу, тобто забезпечувати його регулюванн¤ (управл≥нн¤). ќсновна його ≥де¤ зводитьс¤ до того, що в будь-¤кому сталому процес≥, коли в≥дсутн≥ непередбачен≥ в≥дчутн≥ збуренн¤, фактичн≥ показники ¤кост≥ окремих екземпл¤р≥в продукц≥њ завжди матимуть незначн≥ в≥дхиленн¤ в≥д середн≥х величин.
Ќазва: ¬нутр≥шньовиробничий техн≥чний контроль ¤кост≥ продукц≥њ ƒата публ≥кац≥њ: 2005-02-15 (1253 прочитано) |