ѕ≥дприЇмництво > Ѕ≥знес-анал≥з - основна передумова плануванн¤ в п≥дприЇмництв≥. јнал≥з внутр≥шнього середовища
¬ б≥знес план≥ ви повинн≥ обов'¤зково вказати, ¤к будете зд≥йснювати збут своЇњ продукц≥њ. ¬≥доме правило "80:20" наголошуЇ: 80 % обс¤гу продажу ф≥рми припадаЇ на 20% покупц≥в. ѕо м≥р≥ насиченн¤ ринку ≥ загостренн¤ конкурентноњ боротьби за споживача, ф≥рми починають використовувати р≥зн≥ стимулююч≥ заходи дл¤ споживач≥в та посередник≥в: знижки, купони, лотерењ, безкоштовне обслуговуванн¤ кожного певного покупц¤. « метою розширенн¤ обс¤гу продажу своЇњ традиц≥йноњ продукц≥њ ф≥рми шл¤хом наданн¤ додаткових послуг споживачам, реклами ≥ актив≥зац≥њ д≥¤льност≥ щодо просуванн¤ товару розробл¤ють р≥зн≥ стратег≥њ. ƒо них належать зокрема: стратег≥¤ розробки товару, стратег≥¤ розвитку ринку товару та стратег≥¤ диверсиф≥кац≥њ. —тратег≥¤ розробки товару передбачаЇ, що ф≥рма розробл¤Ї нов≥ товари, розширюЇ номенклатуру товар≥в, збуваючи њх на добре в≥домому "старому ринку", в≥дшукуючи ≥ заповнюючи ринков≥ н≥ш≥. ѕри цьому товари можуть бути новими дл¤ галуз≥ або т≥льки дл¤ ф≥рми. ÷¤ стратег≥¤ найб≥льш спри¤тлива з точки зору м≥н≥м≥зац≥њ затрат ≥ м≥ри ризику. —тратег≥¤ розвитку ринку направлена на пошук нових ринк≥в або нових сигмент≥в ринку дл¤ тих товар≥в, ¤к≥ п≥дприЇмства вже випускають. ƒоход забезпечуЇтьс¤ завд¤ки розширенню ринку збуту. —тратег≥¤ диверсиф≥кац≥њ передбачаЇ розробку нових товар≥в та освоЇнн¤ нових ринк≥в одночасно. ÷е найб≥льш ризикова ≥ дорога стратег≥¤, але саме така стратег≥¤ може забезпечити усп≥х та ст≥йк≥сть ф≥рми у нестаб≥льному навколишньому середовищ≥. ¬ажливий аспект - анал≥з структури затрат, соб≥вартост≥ продукц≥њ. “акий анал≥з досить важливий з точки зору довгострокового виживанн¤ ф≥рми. якщо в≥н в≥дсутн≥й, то його проведенн¤ повинне стати центральною частиною б≥знес-плану. ¬ зах≥дних ф≥рмах основою контролю над витратами виробництва ≥ збуту Ї система складанн¤ бюджет≥в. ‘≥нансовий директор звичайно використовуЇ щотижневий бюджет, анал≥зуЇ його виконанн¤ ≥ вносить необх≥дн≥ корективи, виход¤чи в першу чергу ≥з фактичного надходженн¤ грошей на рахунок ф≥рми. якщо на рахунку з'¤вл¤ютьс¤ додатков≥ грош≥, то ф≥нансовий директор повинен негайно направити њх в об≥г, не допускаючи того, щоб грош≥ лежали мертвим кап≥талом. якщо ж ви¤витьс¤ зб≥льшенн¤ витрат, то приймаютьс¤ так≥ ж оперативн≥ заходи дл¤ скороченн¤ незапланованих витрат (табл. 3 ). 3. јнал≥з виробничих проблем є п/п | ћожлив≥ питанн¤ | ћожлив≥ в≥дпов≥д≥ | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 1 | який в≥дсоток пр¤мих витрат у вартост≥ товару (матер≥али, прац¤, обладнанн¤),% | 0 | 10 | 40 | 70 | 90 | 2 | оли ф≥рма останн≥й раз анал≥зувала затрати сировини ≥ матер≥ал≥в на виробництво товар≥в? | Ќ≥коли | 5 рок≥в тому | 3 роки тому | 2 роки тому | ѕост≥йно | 3 | оли останн≥й раз оц≥нювалис¤ переваги ≥ недол≥ки розвитку виробничоњ кооперац≥њ? | Ќ≥коли | Ќ≥коли | Ќ≥коли | Ќ≥коли | Ќ≥коли | 4 | який р≥вень використанн¤ виробничих потужностей ф≥рми?, % | 30 | 40 | 50 | 70 | 90 | 5 | ≥льк≥сть ф≥рм, ¤к≥ поставл¤ють б≥льшу частину комплектуючих (сировини, пального) | 1 | 4 | 8 | 12 | 15 | 6 | який в≥дсоток обладнанн¤ ф≥рми належить зам≥нити на б≥льш ефективне? | 50 | 30 | 20 | 10 | 5 | 7 | яка система контролю ¤кост≥ товару (послуг) використовуЇтьс¤ на ф≥рм≥? | Ќ≥¤ка | Ќеформальна | ≈лементи контролю | ¬иб≥рковий контроль | онтроль за зразками | 8 | Ќа ск≥льки зросла продуктивн≥сть прац≥ в минулому роц≥?, % | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 9 | оли ф≥рма в останн≥й раз запрошувала спец≥ал≥ст≥в з≥ сторони дл¤ виробничого процесу? | Ќ≥коли | 5 рок≥в тому | « роки тому | ¬ минулому роц≥ | ѕост≥йно | 10 | яка к≥льк≥сть готовоњ продукц≥њ збер≥гаЇтьс¤ на ф≥рм≥ до 6 м≥с¤ц≥в?, % | 20 | 25 | 15 | 10 | 5 |
Ќазва: Ѕ≥знес-анал≥з - основна передумова плануванн¤ в п≥дприЇмництв≥. јнал≥з внутр≥шнього середовища ƒата публ≥кац≥њ: 2005-03-17 (5568 прочитано) |