Розміщення продуктивних сил > Торговельний потенціал Волинської області
У червні цього року вдалось стабілізувати виробництво у харчовій та переробній промисловості області. З початку року у порівнянні з відповідним минулорічним періодом обсяги виробництва зросли на 7,6 %, у тому числі виробництво товарів народного споживання - на 3,2 %. У червні приріст виробництва підприємствами молокопереробної промисловості зріс на 21 %. Разом з тим продовжується спад у м’ясопереробній галузі. Виробництво ковбасних виробів, м’яса та субпродуктів І категорії зменшилось на 20,5 %. Програма економічного і соціального розвитку продукції харчової та переробної промисловості виконана. Харчові підприємства наростили обсяги виробництва майже на 8 %. Значно збільшився випуск кондитерських та макаронних виробів (у 2 рази), горілчаних виробів (на 13 %), борошна (на 61 %) та інших. У першому півріччі 2003 року усіма категоріями господарств вироблено 228,1 тис. тон молока, 139,6 млн. штук яєць, реалізовано на забій 41 тис. тон худоби і птиці. Виробництво молока зменшено на 5,6 тис. тон або на 2,4 %. Зросло виробництво яєць на 8,8 %. Реалізація худоби і птиці на забій зросла на 10,7 %. Підприємства області активно розширюють ринок збуту, налагоджують контакти з іншими партнерами в Україні та за її межами, беруть участь у різноманітних виставкових заходах. На міжнародній виставці-ярмарку промислових технологій, що відбулась 14-17 травня 2003 року в Національному комплексі “Експоцентр України” представили свою продукцію 35 підприємств, організацій і фірм різних форм власності, у тому числі “Ковельські ковбаси”, “Торчинпродукт”, “Комо”, “Йоданка Павлівська”, “Руна”, “Роси”, “Курка-Чеботурка”, “Боніта”, “Троянда-Волинь”, “Луцьккондитер”. Підприємства ЗАТ “Ковельські ковбаси” і АТ “Волиньхолдінг” стали переможцями Національного конкурсу “Золоті торгові марки України” у номінаціях “Якість третього тисячоліття” і “Виробництво високоякісної продукції лише з натуральної сировини”. Як вже було зазначено вище, в промисловості області набули розвитку такі галузі як машинобудування, легка, харчова, лісова і деревообробна та промисловість будівельних матеріалів. Підприємства машинобудування зосереджені в таких центрах як Луцьк – ЛуАЗ, Луцький підшипниковий завод, електроапаратний завод АТ „Енко”, завод „Іскра”; Любомль – завод „Світязь”; Рожище – „Рожищеферммаш”; Ковель – „Ковельсільмаш”. Підприємства харчової промисловості сконцентровані в таких містах як Луцьк, Ковель, Нововолинськ, Володимир-Волинський та Торчин. Зокрема саме в них розміщені такі фірми і підприємства як “Ковельські ковбаси”, “Торчинпродукт”, “Комо”, “Йоданка Павлівська”, “Руна”, “Роси”, “Курка-Чеботурка”, “Боніта”, “Троянда-Волинь”, “Луцьккондитер”. Провідними галузями є цукрова, м’ясна, плодоконсервна, маслосироробна та молочна. Найбільші підприємства м’ясної промисловості – Луцький, Нововолинський і Ковельський м’ясокомбінати, цукрової – Володимир-Волинський, Іваничівський, Гнідавський (в Луцьку), Горохівський в Мар’янівці та ін. цукрові заводи, плодоконсервної – Луцький, Володимир-Волинський, Іваничівський, Голобський, Рожищенський консервні заводи. Легка промисловість об’єднує підприємства різних галузей: швейної, текстильної і шкіряно-взуттєвої. Спеціалізацію області визначає текстильна галузь промисловості. Найбільшими центрами є Луцьк, Нововолинськ та Ковель. В таблиці наведені основні види продукції харчової і легкої промисловості Види продукції | Роки | 1990 | 1995 | 1999 | 2000 | 2002 | м’ясо тис. тон | 61,8 | 23,1 | 12,6 | 13,6 | 12,3 | жирних сирів тис. тон | 5,9 | 2,0 | 1,4 | 3,2 | 6,2 | цукру тис. тон | 221,1 | 81,5 | 76,5 | 71,0 | 77,8 | консерви млн. ум. банок | 150,3 | 26,9 | 23,5 | 42,7 | 100,3 | кондитерські вир-би тис. тон | 15,7 | 4,3 | 7,1 | 7,4 | 3,9 | хліб та хлібобулочні вир-би | 184 | 59 | 40 | 43 | 46 | продукція з незбираного молока тис. тон | 106 | 23 | 8 | 12 | 28 | тканини м кв | 72,3 | 5,1 | 2,6 | 2,4 | 1,1 | взуття тис пар | 1935 | 152 | 22 | 169 | 48 |
Назва: Торговельний потенціал Волинської області Дата публікації: 2005-03-23 (1522 прочитано) |