≈коном≥ка п≥дприЇмства > ћатер≥ально-техн≥чне забезпеченн¤ форми ≥ системи. ќбчисленн¤ потреби у матер≥алах
ћатер≥ально-техн≥чне забезпеченн¤ форми ≥ системи. ќбчисленн¤ потреби у матер≥алах—тор≥нка: 1/4
як≥сть ≥ суть, показники ≥ методи оц≥нки. ожний вир≥б Ї нос≥Їм р≥зних конкретних власностей, що в≥дображають його корисн≥сть ≥ в≥дпов≥дають певним потребам людини. орисн≥сть будь-¤ких речей в≥дбиваЇ њх споживну варт≥сть. —поживна варт≥сть того або ≥ншого товару мусить бути оц≥нена, тобто визначена його ¤к≥сть. ќтже, споживна варт≥сть ≥ ¤к≥сть вироб≥в безпосередньо зв'¤зан≥ м≥ж собою. „роте це не тотожн≥ пон¤тт¤, оск≥льки одна ≥ та ж споживна варт≥сть може бути корисною не в однаков≥й м≥р≥. Ќа в≥дм≥ну в≥д споживноњ вартост≥ ¤к≥сть продукц≥њ характеризуЇ ступ≥нь њњ придатност≥ дл¤ споживанн¤, тобто к≥льк≥сну сторону сусп≥льноњ споживноњ вартост≥. як≥сть ¤к економ≥чна категор≥¤ в≥дбиваЇ сукупн≥сть властивостей продукц≥њ, то зумовлюють ступ≥нь њњ придатност≥ задовольн¤ти потреби людини в≥дпов≥дно до свого призначенн¤. ѕор¤д з ¤к≥стю ≥снуЇ пон¤тт¤ техн≥чного р≥вн¤ певних вид≥в продукц≥њ. “ехн≥чний р≥вень вироб≥в за зм≥стом вужче њх ¤кост≥, оск≥льки охоплюЇ сукупн≥сть лише техн≥ко-експлуатац≥йних характеристик. …ого показники встановлюютьс¤ при проектуванн≥ (розробц≥) переважно нових знар¤дь прац≥ (машин, устаткуванн¤, прилад≥в, транспортних засоб≥в тощо) ≥ знаход¤ть в≥дображенн¤ у спец≥альних картах техн≥чного р≥вн¤, ¤к≥ використовують при вивченн≥ ринку ≥ визначенн≥ попиту на нов≥ товари, складанн≥ б≥знес-план≥в, рекламних матер≥ал≥в тощо. ќб'Їктивна необх≥дн≥сть забезпеченн¤ належноњ ¤кост≥ у процес≥ проектуванн¤, виготовленн¤ ≥ використанн¤ нових вироб≥в ≥н≥ц≥юЇ застосуванн¤ у виробничо-господарськ≥й д≥¤льност≥ п≥дприЇмств певноњ системи показник≥в, що дозвол¤Ї визначати ≥ контролювати р≥вень ¤кост≥ ус≥х вид≥в продукц≥њ (рис.1). –≥вень ¤кост≥ Ч це к≥льк≥сна характеристика м≥рч придатност≥ того або ≥ншого виду продукц≥њ дл¤ задоволен≥ конкретного попиту на нењ у пор≥вн¤нн≥ з в≥дпов≥дними базовими показниками за ф≥ксованих умов споживанн¤ ќц≥нка ¤кост≥ продукц≥њ передбачаЇ визначений абсолютного, в≥дносного, перспективного ≥ оптимального р≥вн¤. –ис. 1. —истема ≥ зм≥ст показник≥в ¤кост≥ продукц≥њ. јбсолютний р≥вень ¤кост≥ того чи ≥ншого виробу Ц знаход¤ть шл¤хом обчисленн¤ вибраних дл¤ його вим≥рюванн¤ показник≥в без њх пор≥вн¤нн¤ з в≥дпов≥дними показниками аналог≥чних вироб≥в. ¬изначенн¤ абсолютного р≥н¤ ¤кост≥ Ї недостатн≥м, оск≥льки сам≥ по соб≥ абсолютн≥ баченн¤ вим≥рник≥в ¤кост≥ не в≥дображають ступ≥нь його в≥дпов≥дност≥ сучасним вимогам. “ому пор¤д з цим визначають в≥дносний р≥вень ¤кост≥ окремих вид≥в вироблюваноњ (проектованоњ) продукц≥њ, пор≥внюючи њњ показники з абсолютними показниками ¤кост≥ кращих аналог≥чних в≥тчизн¤них та заруб≥жних зразк≥в вироб≥в. ѕроте р≥вень ¤кост≥ продукц≥њ п≥д впливом науково-техн≥чного прогресу ≥ вимог споживач≥в повинен мати тенденц≥ю до п≥двищенн¤. ” зв'¤зку з цим виникаЇ необх≥дн≥сть оц≥нки ¤кост≥ вироб≥в, виход¤чи з ц перспективного р≥вн¤, що враховуЇ пр≥оритетн≥ напр¤мки ≥ темпи розвитку науки ≥ техн≥ки. ѕо нових видах продукц≥њ ≥ перш за все знар¤дь прац≥ доц≥льно визначати також оптимальний р≥вень ¤кост≥, тобто такий р≥вень, за ¤кого загальна величина сусп≥льних витрат на виробництво ≥ використанн¤ (експлуатац≥ю) продукц≥њ у певних умовах њњ споживанн¤ була б м≥н≥мальною. «алежно в≥д призначенн¤ певн≥ види продукц≥њ мають своњ специф≥чн≥ показники ¤кост≥. ѕор¤д з цим використовуютьс¤ показники дл¤ оц≥нки багатьох вид≥в вироб≥в, а також вим≥рники в≥дносного р≥вн¤ ¤кост≥ вс≥Їњ вироблюваноњ п≥дприЇмством продукц≥њ. « урахуванн¤м таких обставин ус≥ показники ¤кост≥ вироб≥в под≥л¤ють на дв≥ групи: перша Ч диференц≥йован≥ (поодинок≥) показники, з ¤ких виокремлюЇтьс¤ найб≥льш розгалужена низка одиничних показник≥в ¤кост≥ (табл. 1); друга Ч загальн≥ показники ¤кост≥ всього обс¤гу вироблюваноњ п≥дприЇмством продукц≥њ. Ќайб≥льш складна за к≥льк≥стю система показник≥в застосовуЇтьс¤ дл¤ оц≥нки ¤кост≥ (техн≥чного р≥вн¤) знар¤дь прац≥. ¬она охоплюЇ б≥льш≥сть груп одиничних показник≥в ≥ майже вс≥ комплексн≥ вим≥рники ¤кост≥. ѕор¤д ≥з специф≥чними показниками, властивими лише певному виду вироб≥в, ¤к≥сть (техн≥чний р≥вень) знар¤дь прац≥ характеризуЇтьс¤ також р¤дом загальних показник≥в. ƒо них в першу чергу в≥днос¤ть над≥йн≥сть, довгов≥чн≥сть. ремонтопридатн≥сть, продуктивн≥сть, патентну чистоту тощо ѕ≥д над≥йн≥стю розум≥ють властив≥сть виробу виконувати своњ функц≥њ при збереженн≥ експлуатац≥йних показник≥в у встановлених межах прот¤гом того або ≥ншого пром≥жку часу. ≥льк≥сно вона характеризуЇтьс¤ тривал≥стю безв≥дмовноњ роботи, тобто середн≥м часом роботи м≥ж двома несправност¤ми. ƒовгов≥чн≥сть Ч це властив≥сть виробу тривалий час збер≥гати свою працездатн≥сть у певних умовах експлуатац≥њ, њх оц≥нюють двома головними показниками Ч строком служби (календарною тривал≥стю експлуатац≥њ до певного граничного стану) ≥ техн≥чним ресурсом (можливим напрацюванн¤м у годинах). –емонтопридатн≥сть техн≥ки характеризуЇ њњ спроможн≥сть до швидкого ви¤вленн¤ ≥ усуненн¤ несправностей. ѕоказник патентноњ чистоти виробу в≥дображаЇ використанн¤ при його розробц≥ запатентованих винаход≥в ≥ можлив≥сть безперешкодного продажу на св≥товому ринку. ƒо комплексних показник≥в ¤кост≥ (техн≥чного р≥вн¤) знар¤дь прац≥ в≥днос¤тьс¤, наприклад: коеф≥ц≥Їнт готовност≥ обладнанн¤, що характеризуЇ одночасно його безв≥дмовн≥сть ≥ ремонтопридатн≥сть; питом≥ витрати на один к≥лометр проб≥гу автомоб≥л¤ тощо. як≥сть предмет≥в прац≥ оц≥нюють за допомогою переважно показник≥в технолог≥чност≥ њх обробки ≥ переробки. Ѕ≥льш≥сть з них в≥дображають ф≥зико-механ≥чн≥ властивост≥ та х≥м≥чний склад предмет≥в прац≥. ѕоказники ƒл¤ оц≥нки ¤кост≥ споживчих товар≥в диференц≥юють залежно в≥д њх конкретного призначенн¤. «окрема ¤к≥сть продукт≥в харчуванн¤ характеризують чоказники калор≥йност≥, консистенц≥њ, смаку, запаху, терм≥ну збер≥ганн¤ придатними дл¤ споживанн¤ тощо, а од¤гу та взутт¤ Ч м≥цн≥сть, зовн≥шн≥й вигл¤д, колористика, силует тощо. “аблица 1. ќдиничн≥ показники ¤кост≥ продукц≥њ √рупи показник≥в | ќкрем≥ показники груп | ѕерел≥к | —уттЇва характеристика | ѕризначенн¤ | ’арактеризують корисну роботу (виконувану функц≥ю) | Х ѕродуктивн≥сть - ѕотужн≥сть Х ћ≥цн≥сть Х ¬м≥ст корисних речовин Х алор≥йн≥сть | Ќад≥йност≥, довгов≥чност≥ ≥ безпеки | ¬иокремлюють ступ≥нь забезпеченн¤ довготривалост≥ використанн¤ ≥ безпечних умов прац≥ та життЇд≥¤льност≥ людини | - Ѕезв≥дмовн≥сть роботи Х ћожливий терм≥н використанн¤ Х “ехн≥чний ресурс Х “ерм≥н безавар≥йноњ роботи Х √раничний терм≥н збер≥ганн¤ | ≈колог≥чн≥ | ’арактеризують ступ≥нь впливу на здоров'¤ людини та оточуюче довк≥лл¤ | Х “оксичн≥сть вироб≥в - ¬м≥ст шк≥дливих речовин Х ќбс¤г шк≥дливих викид≥в у довк≥лл¤ в одиницю часу | ≈коном≥чн≥ | ¬≥дображають ступ≥нь економ≥чноњ вигоди виробництва продуцентом ≥ придбанн¤ споживачем | Х ÷≥на одиниц≥ виробу Х ѕрибуток з одиниц≥ виробу Х –≥вень експлуатац≥йних витрат часу ≥ ф≥нансових кошт≥в | ≈ргоном≥чн≥ | ќкреслюють в≥дпов≥дн≥сть техн≥ко-експлуатац≥йних параметр≥в виробу антропометричним, ф≥з≥олог≥чним та психолог≥чним вимогам прац≥вника (споживача) | Х —туп≥нь легкост≥ керуванн¤ робочими органами Х ћожлив≥сть одночасного охопленн¤ контрольованих експлуатац≥йних показник≥в Х ¬вличина на¤вного шуму, в≥брац≥њ тощо | ≈стетичн≥ | ¬изначають естетичн≥ властивост≥ (дизайн) виробу | Х ¬иразн≥сть ≥ ориг≥нальн≥сть форми Х ольорове оформленн¤ Х —туп≥нь естетичност≥ тари (упаковки) | ѕатвнтно-правов≥ | ¬≥дображають ступ≥нь використанн¤ винаход≥в при проектуванн≥ вироб≥в | Х оеф≥ц≥Їнт патенпюго захисту Х оеф≥ц≥Їнт патентноњ чистоти |
Ќазва: ћатер≥ально-техн≥чне забезпеченн¤ форми ≥ системи. ќбчисленн¤ потреби у матер≥алах ƒата публ≥кац≥њ: 2005-02-15 (2555 прочитано) |