Ѕ≥олог≥¤ > ¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм
¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм—тор≥нка: 1/4
«м≥ст. ¬ступ. | 2 | ”творенн¤ та накопиченн¤ н≥трат≥в у продуктах харчуванн¤: | 5 | ¬м≥ст н≥трат≥в у рослинних продуктах; | 5 | Ќ≥трати продукт≥в тваринного походженн¤; | 7 | ¬плив н≥трат≥в на здоровТ¤ людини: | 8 | √остре отруЇнн¤ н≥тратами; | 8 | ’рон≥чне отруЇнн¤ н≥тратами; | 9 | ƒопустимий вм≥ст н≥трат≥в та н≥трит≥в у харчових продуктах. | 11 | «абезпеченн¤ допустимого вм≥сту н≥трат≥в та н≥трит≥в у продуктах харчуванн¤ р≥зного походженн¤: | 13 | ƒопустимий вм≥ст у продуктах рослинного походженн¤; | 13 | ƒопустимий вм≥ст у продуктах тваринного походженн¤; | | ѕереробка та використанн¤ рослинних продукт≥в, ¤к≥ м≥ст¤ть н≥трати. | 15 | онтроль за вм≥стом н≥трат≥в у харчових продуктах. | 16 | ¬исновок. | 18 | ¬ступ. ” вс≥х крањнах отримало широке застосуванн¤ р≥зних х≥м≥чних та природних сполук з метою подовженн¤ строку збер≥ганн¤ продукт≥в, прискоренн¤ технолог≥њ виробництва та пол≥пшенн¤ ¤кост≥ продукт≥в харчуванн¤. ÷≥ сполуки називаютьс¤ харчовими добавками. Ќ≥трити та н≥трати Ц вход¤ть до складу харчових добавок. Ќ≥трати ≥ н≥трити з погл¤ду р≥зних вчених формулюютьс¤ по р≥зному Ќаприклад, х≥м≥ки кажуть, що це сол≥ н≥тратноњ (ЌNќ3) ≥ н≥тритноњ (HNO2) кислот, њх дуже важко позбутис¤, так ¤к вони добре розчинн≥ у вод≥. Ќ≥тратна кислота Ц безбарвна сильно пахуча р≥дина, температура кип≥нн¤ Ц 86º — (екстранольоване значенн¤). ѕри збер≥ганн≥ на св≥тл≥, внасл≥док розкладанн¤ з утворенн¤м вищих оксид≥в н≥трогену, н≥тратна кислота поступово фарбуЇтьс¤ в червоно-коричневий (бурий) кол≥р. ¬она cт≥йка лише у розведеному водному розчин≥, при його концентрац≥њ HNO2 на Ќ2ќ, NO ≥ NO2. —ол≥ азотистоњ кислоти Ц н≥трити Ц отруйн≥. « погл¤ду б≥олога, н≥трити та н≥трати Ї формами н≥трогену. Ќ≥троген Ц життЇво важливий елемент, так ¤к входить до складу б≥лк≥в ≥ нуклењнових кислот. Ѕезпосередньо з пов≥тр¤ н≥троген засвоюють лиш де¤к≥ бактер≥њ, а вс≥ ≥нш≥ орган≥зми здатн≥ засвоювати лиш сполуки н≥трогену. –ослини вид≥л¤ють н≥троген з неорган≥чними речовинами Ц н≥тратами ≥ сол¤ми амон≥ю. ¬плив н≥трат≥в на навколишне середовище зумовлюЇтьс¤ щоденним контактам населенн¤ з ними. Ќе маЇ такого поб≥чного чинника, ¤кий не повТ¤заний так т≥сно з житт¤м людини, ¤к н≥трати. ќстанн≥м часом вплив н≥трат≥в ≥ н≥трит≥в на орган≥зм людини зростаЇ, що спричин¤Ї проблему н≥трит≥в, њх вплив на здоровТ¤ людини. ÷¤ проблема зТ¤вилас¤, насамперед, внасл≥док систематичного використанн¤ високих доз н≥трогенних добрив при недостатн≥х орган≥чних дозах, що спричин¤Ї небажан≥ насл≥дки дл¤ родючост≥ грунту. ¬ таких умовах зростаЇ активн≥сть бактер≥й, що розкладають гумус, гумус м≥нерал≥зуЇтьс¤, ≥ вм≥ст ц≥Їњ речовини поступово знижуЇ родюч≥сть. р≥м того, н≥трати, що попадають з грунту, Ї попередниками N -н≥трозосполук. ѕроблема повТ¤зана з н≥тратами маЇ два аспекти. ÷е аспекти питноњ води та н≥трит≥в (харчових продукт≥в). јле б≥льше уваги зосереджено на н≥тратах та вм≥сту њх у продуктах харчуванн¤. ¬м≥ст н≥трат≥в у харчових продуктах | ѕродукт | ¬м≥ст NO3‾ мг/кг середн≥й за 1998-2000 рр. (min-max) | ƒопус-тимий вм≥ст NO3‾ , мг/кг | ¬≥дсоток проб, в ¤ких вм≥ст NO3‾ вищий за допустимий (середн≥й за 1998-2000р.) | Ќадхоженн¤ н≥трат≥в до орган≥зму, мг/доба | ƒорос-лого | ƒи-тини | артопл¤ апуста ћорква Ѕур¤к “омати ќг≥рки –едис –едька абачки —алат р≥п ÷ибул¤ р≥пчаста ÷ибул¤ зелена Ўпинат ўавель ѕетрушка ѕерець солодкий яблука √руш≥ ¬иноград ƒин≥ авуни ћолоко ƒит¤че харчуванн¤ | 73 (28-184) 201 (66-750) 109 (32-395) 652 (231-2315) 51 (18-112) 124 (42-839) 932 (347-2410) 671 (160-2743) 248 (34-776) 341 (48-1728) 342 (46-1247) 43 (14-129) 109 (24-567) 305 (54-1729) 300 (24-539) 371 (29-3435) 63 (12-167) 25 (5-76) 36 (6-83) 24 (4-150) 58 (12-215) 29 (7-78) 2,9 (0,9-10,0) 2,0 (1,3-3,0) | 180 400 300 1400 100 200 1200 1200 600 1500 1500 90 400 1500 1500 1500 200 60 60 60 90 60 10 60 | 8,3 10,5 9,3 17,2 1,0 9,5 35,9 25,4 16,4 7,0 5,3 5,5 3,7 2,1 2,6 3,2 1,9 2,9 2,1 6,4 17,0 4,2 0,6 0,0 | 8,41 7,70 1,13 5,46 1,14 3,44 2,22 1,05 3,04 - 0,70 - 0,61 0,30 0,45 1,04 0,17 1,38 0,31 0,13 0,74 0,59 2,81 - | 6,54 6,26 2,66 3,80 1,71 1,39 0,26 - 2,07 0,21 0,15 0,07 0,20 0,10 0,12 0,17 0,40 1,32 0,18 0,15 0,23 0,10 1,40 0,32 |
Ќазва: ¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм ƒата публ≥кац≥њ: 2005-01-07 (5114 прочитано) |