Sort-ref.narod.ru - реферати, курсов≥, дипломи
  √оловна  Ј  «амовити реферат  Ј  √остьова к≥мната Ј  ѕартнери  Ј   онтакт Ј   
ѕошук


–екомендуЇм

Ѕ≥олог≥¤ > ¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм


“аблиц¤ 1. 1


”творенн¤ та накопиченн¤ н≥трат≥в у продуктах харчуванн¤.

ѕродукти харчуванн¤ м≥ст¤ть велику к≥льк≥сть б≥олог≥чно-активних речовин, ¤к≥ характеризують харчову ц≥нн≥сть продукт≥в (б≥лк≥в, жир≥в, вуглевод≥в), а також р≥зних х≥м≥чних забруднювач≥в: токсичн≥ елементи, н≥трати, н≥трити, N-н≥трозосполуки, м≥котоксини, пестициди.

1.1 ¬м≥ст н≥трат≥в у рослинних продуктах.

 онцентрац≥¤ цих х≥м≥чних забруднювач≥в у продуктах може бути безпечною дл¤ людини та небезпечною. як вже ран≥ше згадувалось, н≥трати небезпечн≥ дл¤ здоровТ¤ людини. ќднак 80 % њх надход¤ть до орган≥зму людини з харчовими продуктами, в основному з рослинними. Ќ≥трати асим≥люютьс¤ в р≥зних частинах рослин. ÷ей процес в≥дбуваЇтьс¤ в три етапи:

надходженн¤ н≥трат≥в у рослинну кл≥тину;

в≥дновленн¤ NO3‾ до NH4‾;

включенн¤ н≥трогену у в≥дновлен≥й форм≥ до складу ам≥нокислот, з ¤ких дал≥ утворюютьс¤ б≥лков≥ сполуки.

¬м≥ст н≥трат≥в у рослинах залежить в≥д њх б≥олог≥чних властивостей. ќвочев≥ культури (зелень: салат, петрушка, кр≥п, шпинат тощо) можуть м≥стити до 200-300 мг % н≥трат≥в.  орнеплоди Ц менше. Ќаприклад, червоний бур¤к, м≥стить 140 мг % н≥трат≥в, морква Ц 103 мг %. ѕор≥вн¤но мало накопичують н≥трат≥в томати (20 мг %), картопл¤ (25 мг %). –анн≥ овоч≥ м≥ст¤ть н≥трат≥в б≥льше, н≥ж п≥зн≥. ‘рукти та ¤годи накопичують н≥трат≥в дуже мало (меньше 10 мг %).

¬ рослинах н≥трати розпод≥л¤ютьс¤ нер≥вном≥рно. Ќа основ≥ проведених досл≥д≥в на вм≥ст н≥трат≥в у листках, коренеплодах, стеблах складено таблицю вм≥сту н≥трат≥в у р≥зних частинах рослини.

–ослина

–озпод≥л у рослин≥

¬м≥ст NO3‾ мг/кг

ћорква

Ћисток

 оренепл≥д

120 Ц 1200

1700 Ц 2500

ѕетрушка

Ћисток

„ерешок

 оренепл≥д

1300 Ц1900

1700 Ц 2600

1700 Ц 5000

 р≥п

Ћисток

—тебель

40 Ц 4000

1300 Ц 2100

 артопл¤

Ћисток

Ѕульба

20 Ц 400

40 Ц 1000

“аблиц¤ 1. 2

«а даними таблиц≥ видно, що вм≥ст н≥трат≥в у рослинах залежить також в≥д пер≥оду њх розвитку. “ак, у перший пер≥од Ц проростанн¤ нас≥нн¤ Ц н≥трати м≥ст¤тьс¤ в рослинах у м≥н≥мальн≥й к≥лькост≥ (до 10 мг %). ” друг≥й пер≥од розвитку Ц цв≥т≥нн¤ Ц м≥ститьс¤ в рослинах багато н≥трат≥в (в≥д 120 Ц 150 мг %). ” трет≥й пер≥од Ц цв≥т≥нн¤ та запл≥дненн¤ Ц рослина потребуЇ великоњ к≥лькост≥ н≥трогену. Ќадм≥рний запас н≥трит≥в та н≥трат≥в у рослин≥ зменшуЇтьс¤ (до 40 Ц 45 мг %).

Ќа ≥нтенсивн≥сть поглинанн¤ н≥трат≥в рослинами впливають грунтово-еколог≥чний, спадковий чинники, а також ч≥тке використанн¤ добрив.

√рунтово-еколог≥чн≥ чинники (зволоженн¤, св≥тло, температура пов≥тр¤ та грунту) д≥ють в комплекс≥, можуть п≥дсилювати чи послаблювати один одного. ѕоглинанн¤ н≥трат≥в рослинами зб≥льшуЇтьс¤ при сильному осв≥тленн≥. ѕри низьких температурах пов≥тр¤ надходженн¤ н≥трат≥в зменшуЇтьс¤. ≤нтенсивне зволоженн¤ грунту зб≥льшуЇтьс¤ поглинанн¤м н≥трат≥в кор≥н¤м. Ќеч≥тке використанн¤ м≥неральних добрив, насамперед н≥трогенних, можуть зумовити накопиченн¤ в грунт≥, а пот≥м ≥ в рослинних продуктах, надм≥рноњ к≥лькост≥ н≥трат≥в.

“ому, через ц≥ чинники, у р≥зних рег≥онах показники вм≥сту н≥трат≥в у харчових продуктах р≥зн≥.

Ќайб≥льша к≥льк≥сть н≥трат≥в та н≥трат≥в накопичуЇтьс¤ в рослинних харчових продуктах, ≥ саме вони Ї основним джерелом надходженн¤ н≥трат≥в в орган≥зм людини.

1.2 Ќ≥трати продукт≥в тваринного походженн¤.

ўодо продукт≥в тваринного походженн¤, то н≥трати м≥ст¤тьс¤ в молоц≥, оск≥льки це один ≥з шл¤х≥в виведенн¤ њх ≥з тваринного орган≥зму. ¬ молоко н≥трати попадають разом ≥з забрудненими н≥тратами кормами ≥ питною водою. ¬ менш≥й к≥лькост≥ н≥трати знаход¤тьс¤ в мТ¤с≥.

–≥зн≥ сол≥ н≥трат≥в та н≥трит≥в давно використовуютьс¤ у харчов≥й промисловост≥ при виготовленн≥ шинково-ковбасних вироб≥в, сир≥в тощо.


¬плив н≥трат≥в на здоровТ¤ людини.

¬≥домо, що н≥трати характеризуютьс¤ досить широким спектором токсичноњ д≥њ, впливаючи на орган≥зм на р≥зних б≥ор≥вн¤х. «абрудненн¤ навколишнього середовища ф≥зичними, б≥олог≥чними ≥ х≥м≥чними факторами може призвести до негативних зм≥н у стан≥ здоровТ¤ людини.

2.1. √остре отруЇнн¤ н≥тратами та н≥тритами.

”н≥версальн≥сть токсичноњ д≥њ обумовлена д≥Їю в≥льних радикал≥в NO‾. “оксична д≥¤ н≥трат≥в пол¤гаЇ у г≥покс≥њ (кисневому голодуванн≥ тканини), що розвиваЇтьс¤ внасл≥док порушенн¤ транспорту кисню кров≥, а також у пригн≥ченн≥ активност≥ ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного диханн¤.

Ќ≥тратна ≥нтоксикац≥¤ маЇ механ≥зм: порушенн¤ процес≥в окисного фосфорилюванн¤, що обумовлен≥ д≥Їю самих н≥трат≥в та н≥трит≥в. –езультатом Ї високий р≥вень метгемоглоб≥ну в кров≥, розвиток ц≥анозу.

ѕри зб≥льшенн≥ д≥њ н≥трат≥в в орган≥зм≥ розвиваЇтьс¤ стан г≥покс≥њ. Ќайб≥льше виражений гепоксичний стан в таких тканинах орган≥зму, де в≥дбуваЇтьс¤ ≥нтенсивний под≥л кл≥тин, що зумовлюЇ ембр≥отоксичну, тератогенну д≥ю н≥трат≥в (н≥трит≥в). ќкремо сл≥д зупинитис¤ на N-н≥трозосполуках. N-н≥трозосполуки Ц представники великоњ групи канцерогенних речовин. ¬с¤ група н≥трозосполук под≥л¤Їтьс¤ на н≥трозам≥ни ≥ н≥трозам≥ди.

Ќ≥трат-≥они в≥дновлюютьс¤ в орган≥зм≥ людини до н≥трит-≥он≥в, ¤к≥ викликають захворюванн¤ метилобеанем≥њ (гемоглоб≥н взаЇмод≥Ї з NO2‾ ≥ втрачаЇ можлив≥сть переносити кисень). ¬ кишковому тракт≥ н≥трити перетворюютьс¤ в н≥трозам≥ни Ц сильн≥ канцерогенн≥ агенти.

NO3‾ 2е NO2‾ 2е NO‾ 2е NH2ON 2е NH3+ Ќ+ NH4+

ќдн≥ рослини здатн≥ акумулювати н≥трат≥в б≥льше, н≥ж ≥нш≥ (табл. 1). ѕри вживанн≥ њх в зб≥льшеному обс¤з≥, н≥трати (в харчовому тракт≥) частково в≥дновлюютьс¤ до н≥трит≥в, а останн≥ в кров≥ можуть викликати анем≥ю кров≥ (метгемоглоб≥нем≥ю).  р≥м того, ≥з н≥трит≥в при на¤вност≥ ам≥н≥в можуть утворюватис¤ N-н≥трозам≥ни, ¤к≥ над≥лен≥ канцерогенною активн≥стю (це може спри¤ти утворенню ракових пухлин).

R1 R1

NH4+HONO N-NO+H2O

R2 R2

ам≥н н≥трит N-н≥трозам≥н

¬ залежност≥ в≥д природи радикала (R1 чи R2) можуть утворюватись надзвичайно р≥зноман≥тн≥ н≥трозам≥ни (з них канцерогенною активн≥стю волод≥ють б≥льше 100 сполучень). Ќайб≥льш часто знаход¤ть два поданн¤ цього класу сполучень Ц н≥трозодимет≥лам≥н та н≥трозод≥ет≥лам≥н. Ѕ≥льше всього н≥трозам≥н≥в знайдено в копчених мТ¤сних виробах, ковбасах, виготовленних з добавками н≥трит≥в Ц до 80 мг/кг, в копчен≥й риб≥ Ц до 110 мг/кг (в св≥жий риб≥ чи мТ¤с≥ н≥трозам≥ни знайден≥ головним чином в сирах, що пройшли фазу ферментац≥й (до 10 мг/кг)). ≤з рослиних продукт≥в н≥трозам≥ни знаход¤ть, головним чином, в солоно-маринованих виробах, а з напоњв Ц в пив≥, де сумарний вм≥ст њх може дос¤гати до 12 мг/л.

ѕроцес н≥трозуванн¤ ≥нтенсивн≥ше прот≥каЇ в кислому середовищ≥ та в живому орган≥зм≥.

«б≥льшенн¤ навантаженн¤ орган≥чних забруднень на грунт, призводить до забрудненн¤ навколишнього середовища.  р≥м того, ¤к вище вже згадувалось, ≥з н≥трит≥в у присутност≥ ам≥н≥в можуть утворюватись N-н≥трозам≥ни. ¬они волод≥ють канцерогенною активн≥стю (здатн≥стю утворенн¤ зло¤к≥сних пухлин).

ѕри вживанн≥ високих доз н≥трат≥в з њжею через 4 Ц 6 годин зТ¤вл¤Їтьс¤ нудота, блюванн¤, синюшн≥сть шк≥р¤ного та слизистого покров≥в. Ќа¤вн≥сть жир≥в у њж≥ знижуЇ вм≥ст н≥трат≥в.

2.2. ’рон≥чне отруЇнн¤ н≥тратами.

« огл¤ду на характер токсичноњ д≥њ н≥трат≥в та н≥трит≥в можна оч≥кувати, що найб≥льш чутливим до нењ будуть д≥ти перших дн≥в та м≥с¤ц≥в житт¤.

ѕричини цього ¤вища:

ембр≥ональний гемоглоб≥н новонароджених значно легше окиснюЇтьс¤ н≥тратами, н≥ж гемоглоб≥ном;

недостатньо розвинена детоксикуюча метгемоглоб≥нредуктазна система;

у шлунку новонароджених дуже мало кислоти.

Ќе т≥льки д≥ти чутлив≥ до н≥трат≥в, але й особи похилого в≥ку, хвор≥ на анем≥ю, з захворюванн¤м дихальноњ системи, хворобами серцево-судинноњ системи. ” д≥тей перших м≥с¤ц≥в житт¤ отруЇнн¤ н≥тратами можливе через овочевий с≥к, молочн≥ сум≥ш≥, що готувалис¤ на вод≥, що м≥стить н≥трати. ќсобливо небезпечна хрон≥чна д≥¤ н≥трат≥в дл¤ д≥тей.

Ќ≥трати та н≥трити негативно впливають на орган≥зм ваг≥тноњ та њњ пл≥д, пог≥ршуючи показники його б≥оф≥зичного проф≥лю. ÷≥ сполуки проникають кр≥зь плацентарний барТЇр. якщо мати вживала багато насичених н≥тратами продукт≥в харчуванн¤ , то у новонародженоњ дитини вм≥ст у кров≥ н≥трат≥в ≥ метгемоглоб≥ну зб≥льшений (розвиток гем≥чноњ г≥покс≥њ). ” кров≥ цих д≥тей п≥двищилась концентрац≥¤ б≥л≥руб≥ну ≥ спостер≥гаЇтьс¤ ст≥йка ≥ ¤скраво виражена Ужовт¤ниц¤ новонародженихФ (Ќ. ≤. ќпополь, 1986).

¬ пер≥од, коли дитина знаходитьс¤ на грудному годуванн≥, стан гем≥чноњ гепокс≥њ п≥дтримуЇтьс¤ за рахунок надходженн¤ в њњ орган≥зм н≥трат≥в з молоком матер≥ («а даними  онсультативного центру ”крањнського Ќƒ≤ харчуванн¤).

ѕ≥дсумовуючи все вище згадане з питань отруЇнн¤ н≥тратами ≥ ви¤влених насл≥дк≥в токсичноњ д≥њ њх на орган≥зм, сл≥д зауважити, що сам≥ по соб≥ н≥трати харчових продукт≥в не завдають великоњ шкоди здоровТю людини. ѕроте њх д≥¤ на орган≥зм становить вагомий додаток до токсичноњ д≥њ н≥трат≥в питноњ води.


ƒопустимий вм≥ст н≥трат≥в та н≥трит≥в у харчових продуктах.

” 1996 роц≥ комплексними токсиколого-г≥г≥Їн≥чними досл≥дженн¤ми було встановлено допустиму добову дозу прийому NO3‾ за добу Ц 320 мг на людину. Ѕуло також регламентовано вм≥ст н≥трат≥в у харчових продукт≥в рослинного та тваринного походженн¤. √≥г≥Їн≥чна регламентац≥¤ допустимих концентрац≥й н≥трат≥в зд≥йснюЇтьс¤ з урахуванн¤м кл≥матичних, географ≥чних та еколог≥чних чинник≥в. ѕри обгрунтуванн≥ г≥г≥Їн≥чних регламентац≥й за ќ. ≤. ÷иганенко (1985) сл≥д враховувати так≥ чинники:

допустиму добову дозу н≥трат≥в;

середньодушове добове споживанн¤ продукт≥в;

фоновий р≥вень н≥трат≥в у продуктах харчуванн¤.

‘актичне (1998 Ц 2000 рр.) середньодушове добове навантаженн¤ н≥трат≥в на орган≥зм дорослого в ”крањн≥ становить близько 45 мг/доба, тобто 40 % в≥д допустимоњ норми дл¤ цього набору продукт≥в (110 мг/доба). ƒл¤ д≥тей в≥ком в≥д 3 до 7 рок≥в ц≥ величини дор≥внюють 29 Ц 34 мг/доба, що становить 23 Ц 28 % в≥д норми. јле ¤кщо розрахувати добове навантаженн¤ н≥тратами на 1 кг маси т≥ла дорослого ≥ дитини, тобто њх добову дозу (токсикологи дл¤ оц≥нки небезпечност≥ речовин оперують саме цим пон¤тт¤м), то цифри дещо зм≥н¤тьс¤. “ак, ¤кщо дл¤ дорослоњ людини масою 60 кг фактична добова доза дор≥внюЇ 0,76 мг/кг маси т≥ла, то дл¤ д≥тей в≥ком в≥д 1 до 4 рок≥в вона становитиме 2,0 Ц 3,0 мг/кг маси т≥ла, а дл¤ 4 Ц 6-р≥чних д≥тей Ц 1,3 Ц1,9 мг/кг њхньоњ маси т≥ла. ÷≥ цифри вже Ї б≥льшими за допустиму межу, що дор≥внюЇ 1,7 мг/кг маси т≥ла на добу.

ћожна д≥йти висновку, що доросла людина одержуЇ н≥трат≥в разом з харчовими продуктами менше за ту к≥льк≥сть, ¤ка може позначитис¤ на њњ здоровТњ, але страждають д≥ти.

—ередньодобове надходженн¤ н≥трат≥в в орган≥зм людини з продуктами харчуванн¤ можна перегл¤нути в наступн≥й таблиц≥.

—ередньодобове надходженн¤ н≥трат≥в в орган≥зм людини з основними продуктами харчуванн¤

ѕродукти

—поживанн¤ за добу, г

коеф≥ц≥Їнт њстивноњ частини продукт≥в, г

коеф≥ц≥Їнт зм≥ни конц. н≥трат≥в у готовому дл¤ спож. прод. вигл¤д≥, г

ƒопустимий вм≥ст NO3‾ мг/кг

 артопл¤

ћорква

 апуста

÷ибул¤

Ѕур¤к

“омати

—алати

‘рукти

265

52

84

26

43

50

54

132

0,72

0,81

0,83

0,83

0,80

0,94

0,80

0,89

0,53

0,72

0,71

0,9

0,70

0,93

0,91

1,0

180

300

400

400

1400

100

1500

60


Ќазва: ¬плив н≥трат≥в на людський орган≥зм
ƒата публ≥кац≥њ: 2005-01-07 (5114 прочитано)

–еклама



яндекс цитировани¤
-->
Page generation 0.267 seconds
Хостинг от uCoz