≈коном≥ка п≥дприЇмства > ќрган≥зац≥¤ ф≥нансовоњ роботи та ф≥нансове забезпеченн¤ д≥¤льност≥ п≥дприЇмств. ќподаткуванн¤ п≥дприЇмства
јнал≥з в≥дпов≥дей покупц≥в показав, що покупц≥ важливого значенн¤ надають культур≥ обслуговуванн¤ (83,0%) ≥ на¤вност≥ асортименту товар≥в (58,0% та 39,0%), порада продавц≥в (68%). ¬плив внутр≥шньомагазинноњ реклами та ≥нформац≥њ на покупцев≥ переваги незначне Ц т≥льки 34% рахують њњ важливою, ≥ 8,7% - дуже важливою. Ќеобх≥дно в≥дм≥тити, що використанн¤ окремих м≥роприЇмств по реклам≥ у магазин≥ (оформленн¤ в≥трин, ц≥нники, ≥нша ≥нформац≥¤) носить безсистемний характер, що ≥ зменшуЇ ефективн≥сть њњ сприйманн¤ покупц¤ми. ƒоц≥льно, щоб вс≥ види реклами (вив≥ска, ц≥нники, упаковка, анотац≥њ та ≥нше) мали Їдине кольорове та зм≥стовне р≥шенн¤. ќформленн¤ торговельного залу ф≥рмового магазину в Їдиному стил≥, використанн¤ рекламних засоб≥в повинн≥ п≥дпор¤дковуватись певн≥й мет≥ Ц формуванню рац≥ональних потреб покупц≥в, вихованню смак≥в. ќсобливо важлива реклама нових товар≥в, оск≥льки формуванн¤ попиту на них Ї одн≥Їю з основних задач ф≥рмового магазину. ÷ю роботу необх≥дно актив≥зувати в першу чергу за рахунок п≥двищенн¤ р≥вн¤ ≥ ц≥леспр¤мованост≥ рекламних м≥роприЇмств. 3. Ўл¤хи удосконаленн¤ роботи ф≥рмового магазину та обслуговуванн¤ покупц≥в 3.1. ќц≥нка ф≥нансово-економ≥чних показник≥в господарськоњ д≥¤льност≥ ѕ≥двищенн¤ ефективност≥ комерц≥йноњ д≥¤льност≥ не розд≥льне з результативн≥стю ф≥нансово-економ≥чноњ д≥¤льност≥. ѕ≥дприЇмства в сучасних умовах ор≥Їнтують свою д≥¤льн≥сть на отриманн¤ прибутку. –озгл¤немо, ¤к≥ чинники вплинули на формуванн¤ прибутку по магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу на прот¤з≥1997 Ц 1998 рок≥в. ќсновним джерелом отриманн¤ прибутку дл¤ магазину У0рх≥де¤" виступаЇ валовий дох≥д. ¬ роздр≥бн≥й торг≥вл≥ валовий дох≥д в≥д реал≥зац≥њ ¤вл¤Ї собою реал≥зовану торговельну надбавку. р≥м реал≥зованих торговельних надбавок можуть бути доходи по операц≥¤х з тарою /перевищенн¤ доход≥в над витратами. –еал≥зован≥ торговельн≥ надбавки вивчають ¤к в сум≥, так ≥ по р≥вню /у в≥дсотках до товарообороту/. ¬ процес≥ анал≥зу перев≥р¤ють степ≥нь виконанн¤ плану по валовому доходу ≥ вивчають його динам≥ку, вим≥рюють вплив фактор≥в на суму ≥ р≥вень валового доходу, ви¤вл¤ють резерви росту реал≥зац≥њ ≥ в≥дпов≥дно торговельних надбавок. ƒл¤ ви¤вленн¤ можливостей зростанн¤ реал≥зованих торговельних надбавок проанал≥зуЇмо по даним магазину "ќрх≥де¤" на матер≥алах бухгалтерськоњ зв≥тност≥ динам≥чн≥ зм≥ни валових доход≥в в≥д роздр≥бноњ реал≥зац≥њ товар≥в по кварталах 1997-1998 рок≥в /табл.3.1.1./. Ќа основ≥ вивченн¤ даних табл.3.1.1. можна зробити висновок, що за 1997-1998 роки ц≥лому по магазину характерне зниженн¤ обс¤г≥в роздр≥бного товарообороту на 6.38%. ” розр≥з≥ квартал≥в спостер≥гаЇтьс¤ значний спад товарообороту у ≤≤ квартал≥ - на 34.91%, у ≤ квартал≥ - на 3.35%.” 111 ≥ 1” кварталах магазин зб≥льшив обс¤ги реал≥зац≥њ пор≥вн¤но з минулим роком. —ума приросту товарообороту склала 117.31тис.грн.. —ередн≥й темп росту товарообороту по магазину склав 93.35%. ¬ залежност≥ в≥д виконанн¤ товарообороту характерн≥ аналог≥чн≥ зм≥ни по валовому доходу в розр≥з≥ квартал≥в. «а 1998 р≥к було отримано валового доходу на суму 1467.49 тис.грн., що на 4.24 тис.грн. б≥льше пор≥вн¤но з 1997 pоком, тобто валовий дох≥д зр≥с за р≥к на 2.98%. ’арактерною тенденц≥Їю Ї те, що фактична сума валового доходу зростала у в≥дпов≥дност≥ з ростом товарообороту. якщо в ц≥лому за пер≥од, що анал≥зуЇтьс¤, темп росту склав 102.98%, то в розр≥з≥ квартал≥в спостер≥гаЇмо нер≥вном≥рне виконанн¤ /в≥д 86.97% в 1 квартал≥ до 112.57% в ≤” квартал≥/. ƒинам≥ку виконанн¤ валового доходу характеризуЇ середн≥й темп росту, ¤кий склав 101.62% јнал≥з абсолютноњ суми валового доходу не дозвол¤Ї дати оц≥нку дох≥дност≥ товарообороту у звТ¤зку з тим, що суми валового доходу знаход¤тьс¤ п≥д впливом ≥нфл¤ц≥йних процес≥в. ¬ звТ¤зку з цим, б≥льш повну картину може дати анал≥з в≥дносного показника валового доходу - його р≥вн¤ у в≥дсотках до товарообороту. —ередн≥й р≥вень валового доходу у 1998 pоц≥ склав по магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу 12.3%, що менше р≥вн¤ 1997 року на 1.12%. ќднак у розр≥з≥ окремих квартал≥в спостер≥гаютьс¤ певн≥ зм≥ни р≥вн¤ валового доходу: у ≤ квартал≥ - зниженн¤ р≥вн¤ на 1.38%, а в 11 кварталах р≥вень валового доходу пор≥вн¤но з минулим роком зр≥с на 4.06%, в 111 - на 1.67% , в 1” - на 0.35%. ÷≥ зм≥ни р≥вн¤ валового доходу можна по¤снити коливанн¤м в реал≥зац≥њ товар≥в по догов≥рним ц≥нам ≥ ц≥нам з ф≥ксованою надбавкою. «ростанн¤ р≥вн¤ валового доходу в окремих пер≥одах року по¤снюЇтьс¤ нер≥вном≥рним розпод≥лом ¤к товарообороту, так ≥ валового доходу по кварталам. “ак, питома вага товарообооту 1 кварталу 1997року складаЇ 16.09 %, а питома вага товарооборота 1Y кварталу - 32.15%. јналог≥чна картина характерна ≥ по розпод≥лу р≥чного обс¤гу роздр≥бного товарооб≥гу у 1998роц≥. ÷ей недол≥к економ≥чноњ д≥¤льност≥ вплинув на дотриманн¤ аналог≥чних тенденц≥й ≥ по розпод≥лу по кварталам валового доходу у 1997- 1998 роках. “ак, по 1 квартал≥ 1997року питома вага валового доходу складаЇ - 19.25%, а у1”квартал≥-29.03%. “аким чином, динам≥ка виконанн¤ валового доходу за 1997-1998 роки по магазину "ќрх≥де¤" по¤снюЇтьс¤ значним коливанн¤м сформованого р≥вн¤ валового доходу по кварталам року. јнал≥з валового доходу по загальному обс¤гу ≥ р≥вню св≥дчить про усп≥шну роботу магазину по формуванню валового доходу. ƒл¤ проведенн¤ поглибленого анал≥зу валового доходу сл≥д вивчити вплив окремих фактор≥в на суму реал≥зованих торговельних надбавок. —ума реал≥зованих надбавок може зм≥нюватис¤ п≥д впливом зм≥ни обс¤гу, складу ≥ структури товарообороту, розм≥ру торговельних надбавок на окрем≥ товари ≥ товарн≥ групи ≥ ≥нших витрат товар≥в. ѕеревиконанн¤ чи недовиконанн¤ плану товарообороту викликаЇ в≥дпов≥дну зм≥ну суми валового доходу. «б≥льшенн¤ або зменшенн¤ середнього р≥вн¤ реал≥зованих торговельних надбавок в≥дпов≥дно зб≥льшуЇ або зменшуЇ суму валового доходу. ¬плив зм≥ни обс¤гу товарообороту ≥ середнього р≥вн¤ торговельних надбавок можна визначити методом р≥зниц≥. –озрахунок впливу обс¤гу товарообороту ≥ середнього р≥вн¤ торговельних надбавок на динам≥ку виконанн¤ валового доходу по магазину "ќрх≥де¤" за 1997-1998 роки представлено в табл. «.1.2. « результат≥в проведених розрахунк≥в можна зробити висновок, що в 1998 роц≥ за рахунок зменшенн¤ обс¤гу товарообороту на 86,19 тис.грн., сума валового доходу в≥д реал≥зац≥њ товар≥в зменшилас¤ у пор≥вн¤нн≥ з минулим роком на 9.6 тис. грн.. «а рахунок зб≥льшенн¤ пор≥вн¤но з минулим роком середнього р≥вн¤ реал≥зованих торговельних надбавок на 4.24 %, сума валового доходу в≥д реал≥зац≥њ зросла на 13.84 тис.грн.. ¬ таблиц≥ 3.1.3 наведен≥ дан≥ про факторний анал≥з валового доходу у розр≥з≥ квартал≥в року. як видно з наведених даних, лише у ≤ квартал≥ спостер≥гаЇтьс¤ негативний вплив фактор≥в на величину валового доходу за рахунок зменшенн¤ обс¤г≥в товарооб≥гу ( на 6.25 тис.грн.) розм≥р валового доходу знизивс¤ на 0.84 тис.грн., а за рахунок зменшенн¤ середнього р≥вн¤ валового доходу на 1,38% розм≥р валового доходу знизивс¤ на 2.73 тис.грн. ѕозитивн≥ тенденц≥њ характерн≥ у ≤≤≤, IV кварталах, тобто валовий дох≥д зр≥с за рахунок зб≥льшенн¤ обс¤гу товарооб≥гу ≥ середнього р≥вн¤ валового доходу. Ќа основ≥ даних, приведених в таблиц≥ 3.1.4., можна оц≥нити коеф≥ц≥Їнти сп≥вв≥дношенн¤ темп≥в росту валового доходу ≥ товарообороту. “ак, в в динам≥ц≥ дл¤ магазина "ќрх≥де¤" характерна тенденц≥¤ випередженн¤ темп≥в росту валового доходу пор≥вн¤но з темпами росту товарообороту. оеф≥ц≥Їнт сп≥вв≥дношенн¤ склав - 1.1. ” розр≥з≥ квартал≥в спостер≥гаютьс¤ певн≥ коливанн¤ коеф≥ц≥Їнту в≥д 0.9. в ≤ квартал≥ до 1.14 в 1Y квартал≥. «наченн¤ коеф≥ц≥Їнта менше 1.0 п≥дтверджуЇ ран≥ше зроблений нами висновок про характерн≥ спадн≥ тенденц≥њ в динам≥ц≥ по показникам товарообороту ≥ валовому доходу у 1 квартал≥. ƒинам≥чн≥ зм≥ни товаробороту ≥ валового доходу в≥дображен≥ на мал.3.1.1. ѕри анал≥з≥ формуванн¤ валового доходу треба не т≥льки перев≥рити виконанн¤ к≥нцевих ф≥нансових результатах але й досл≥дити ¤к використовуЇтьс¤ сформований валовий дох≥д. ¬ сучасних умовах основою самоф≥нансуванн¤ п≥дприЇмств ≥ орган≥зац≥й Ї прибуток п≥дприЇмства, ¤кий визначаЇтьс¤ ¤к р≥зниц¤ м≥ж валовим доходом та витратами об≥гу. ƒинам≥ка розпод≥лу валового доходу представлена в табл.«.1.5. як видно з наведених данних, валовий дох≥д використовувавс¤ по магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу у 1998 роц≥ сл≥дуючим чином: з суми валового доходу в розм≥р≥ 11,6 тис.грн. сплачено податок на додану варт≥сть. ѕ≥сл¤ сплати податку на додану варт≥сть п≥дприЇмство в≥дшкодовуЇ витрати об≥гу, ¤к≥ зросли пор≥вн¤но з минулим роком на 26.17тис. грн., або на 36.26%, при цьому р≥вень витрат знизивс¤ проти р≥вн¤ 1997 року плану на 3.09 %. ѕ≥сл¤ цього визначаЇмо прибуток в≥д реал≥зац≥њ, ¤кий склав у 1998роц≥ 36.65 тис.грн., що на 4.8 тис.грн. менше минулого року. –≥вень рентабельност≥ товарообороту зменшивс¤ пор≥вн¤но з минулим роком на 0.18%. јнал≥з достатност≥ валового доходу магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу проведемо по розрахованим даним в таблиц≥ 3.1.6. як св≥дчать наведен≥ дан≥ валовий дох≥д, що приходитьс¤ на 1 тис.грн. товарообороту зр≥с на 0.01 тис.грн., що по¤снюЇтьс¤ випередженн¤м темп≥в росту валового доходу пор≥вн¤но з темпами росту товарообороту. –озм≥р валового доходу в розрахунку на 1-го прац≥вника зменшивс¤ з 9.48 тис.грн. до 9.16 тис.грн., що пов'¤зано з≥ зростанн¤м чисельност≥ працюючих на 1 чолов≥ка. ¬аловий дох≥д, в розрахунку на 1 тис.грн. зменшивс¤ з 1.97 тис.грн. до 1.49тис.грн., що пов'¤зано ≥з зростанн¤м витрат об≥гу на 26.17тис.грн. пор≥вн¤но з минулим роком. «алежн≥сть м≥ж зростанн¤м валових доход≥в ≥ витрат об≥гу у розр≥з≥ квартал≥в представлена на мал.3.1.2. ѕ≥двод¤чи п≥дсумки проведеного досл≥дженн¤ достатност≥ сформованого валового доходу , можна зробити такий висновок: отриман≥ валов≥ доходи забезпечили магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу в ц≥лому нормальну зону прибутковост≥, що дозволило сплатити платеж≥ в бюджет ≥ сформувати кошти на виробничий ≥ соц≥альний розвиток колективу. ќднак, зона прибутковост≥ була би значно б≥льшою, ¤кщо б магазин отримав валов≥ доходи у розм≥р≥, ¤к≥ забезпечили би йому хоча б м≥н≥мально-необх≥дну суму прибутку. Ќайважлив≥шим показником ефективност≥ роботи торгового (комерц≥йного) п≥дприЇмства Ї прибуток, в ¤кому в≥дображаютьс¤ результати вс≥Їњ торговоњ д≥¤льност≥ п≥дприЇмства Ч обс¤г продукц≥њ ,що реал≥зувалас¤, його склад ≥ асортиментна структура, продуктивн≥сть прац≥, р≥вень витрат, на¤вн≥сть непродуктивних видатк≥в ≥ втрат ≥ т.д. ¬≥д розм≥ру отриманого прибутку залежать поповненн¤ фонд≥в, матер≥альне заохоченн¤ роб≥тник≥в, сплата податк≥в ≥ ≥н. Ќа¤вн≥сть прибутку св≥дчить про те, що видатки торгових п≥дприЇмств повн≥стю покриваютьс¤ доходами в≥д реал≥зац≥њ товар≥в ≥ наданн¤ послуг. ѕрибуток торгового п≥дприЇмства розраховуЇтьс¤ ¤к р≥зниц¤ м≥ж вс≥ма його валовими доходами ≥ валовими витратами. ¬ торг≥вл≥ розр≥зн¤ють прибуток в≥д реал≥зац≥њ товар≥в (операц≥йний прибуток) ≥ чистий, або балансовий, прибуток. ќперац≥йний прибуток Ч це р≥зниц¤ м≥ж торговими надбавками ≥ операц≥йними витратами ( витратами об≥гу). –озгл¤немо ¤к формувавс¤ прибуток по магазину. ‘ормуванн¤ прибутку за 1997- 1998 роки по магазину "ќрх≥де¤" наведено в таблиц≥ 3.1.6. ‘актична сума прибутку в≥д реал≥зац≥њ в 1998 роц≥ склала 36.55 тис.грн. ѕор≥вн¤но з минулим роком прибуток в≥д реал≥зац≥њ зменшивс¤ на 11.6%. «меншенн¤ розм≥ру прибутку по сум≥ викликало зменшенн¤ ≥ прибутку у в≥дсотках до товарообороту, ¤кий представл¤Ї собою р≥вень рентабельност≥. ‘актичний р≥вень рентабельност≥ у 1998 роц≥ склав по магазину "ќрх≥де¤" 3.07%, що менше р≥вн¤ минулого року на 0.18%. Ќа зм≥ну р≥вн¤ рентабельност≥ позитивно вплинуло зростанн¤ р≥вн¤ валового доходу - на 1.12%, зменшенн¤ суми нарахованого податку на додану варт≥сть позитивно вплинуло на р≥вень рентабельност≥ - на 1.28%, зростанн¤ р≥вн¤ витрат об≥гу негативно вплинуло на зниженн¤ р≥вн¤ рентабельност≥ - на 2.58%. ѕро динам≥чн≥ зм≥ни прибутку в≥д реал≥зац≥њ по магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу за 1997-1998 роки св≥дчать дан≥ таблиц≥ 3.1.8. ƒл¤ прибутку в≥д реал≥зац≥њ характерн≥ так≥ динам≥чн≥ зм≥ни: 1) зменшивс¤ товарооборот на 81.19 тис. грн., що пов'¤зано з зниженн¤м куп≥вельноњ спроможност≥ населенн¤, 2) зниженн¤ обс¤гу товарообороту вплинуло на зменшенн¤ податку на додану варт≥сть на 17.1« тис.грн., 3)витрати об≥гу зросли на 26.17 тис.грн, що по¤снюЇтьс¤ зростанн¤м вартост≥ ресурс≥в, ¤к≥ необх≥дн≥ дл¤ зд≥йсненн¤ виробничо-торговельного процесу. ¬ динам≥ц≥ склалас¤ тенденц≥¤ по випередженню темп≥в росту витрат об≥гу (136%) пор≥вн¤но з темпами росту валових доход≥в (103%), що в≥дпов≥дно привело до зниженн¤ прибутк≥в по магазину за два роки на 4,8 тис.грн. ¬ажливим аспектом анал≥зу формуванн¤ прибутку Ї його визначенн¤ не т≥льки у д≥ючих ц≥нах, але й у пор≥вн¤льних. ѕро те , ¤к формувавс¤ у 1998 роц≥ прибуток в≥д реал≥зац≥њ у пор≥вн¤льних ц≥нах, св≥дчать дан≥ таблиц≥ 3.1.9. як видно з розрахованих даних таблиц≥, дл¤ вс≥х показник≥в, що формують прибуток, в динам≥ц≥ характерна тенденц≥¤ до зниженн¤. ÷е пов'¤зане з тим, що на прибуток вплинув ц≥новий фактор. ≥льк≥сна оц≥нка фактор≥в, що обумовили зм≥ну обс¤гу прибутку по магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу, приведена в таблиц≥ 3.1.10. як св≥дчать результати проведених розрахунк≥в, зниженн¤ обс¤гу роздр≥бного товарообороту на 81,19 тис.грн. негативно вплинуло на формуванн¤ прибутку в≥д реал≥зац≥њ (-2.64тис.грн.). «ростанн¤ середнього р≥вн¤ валового доходу на 1.12% до обороту позитивно вплинуло на зб≥льшенн¤ прибутку на 13.32 тис. грн. ¬ зв'¤зку з зростанн¤м середнього р≥вн¤ витрат об≥гу на 2.58 % фактична сума прибутку зменшилас¤ на 30.78тис.грн. Ќегативно на суму балансового прибутку вплинув податок на додану варт≥сть. «а 1997-1998 роки в≥н знизивс¤ на 17,13тис.грн., а у в≥дсотках до товарообороту в≥н зменшивс¤ на 1.3%, що зб≥льшило фактичну суму прибутку пор≥вн¤но з минулим роком на 15,83 тис. грн. «агальний вплив вс≥х фактор≥в за 2 роки призв≥в до зменшенн¤ прибутку по магазину "ќрх≥де¤" на 4.8тис.грн. ƒл¤ б≥льш повноњ оц≥нки ефективност≥ комерц≥йноњ д≥¤льност≥ п≥дприЇмства використовуютьс¤ узагальнююч≥ показники, коли сп≥вставл¤ютьс¤ результати д≥¤льност≥ п≥дприЇмства з ус≥ма витраченими засобами, включаючи вкладенн¤ засоб≥в в основн≥ ≥ оборотн≥ фонди. ƒл¤ досл≥дженн¤ ефективност≥ використанн¤ ресурсного потенц≥алу пор¤д з основним показником рентабельност≥ товарообороту /табл.3.1.7./ нами розрахован≥ показники рентабельност≥ по в≥дношенню до р≥зноман≥тних вид≥в використаних ресурс≥в /табл.3.1.11/. Ќаведен≥ дан≥ св≥дчать про те, що по вс≥х показниках спостер≥гаЇтьс¤ зниженн¤ рентабельност≥ в динам≥ц≥, найб≥льш суттЇве по ≥ммоб≥л≥зованим засобам (-435.37). ѕоказники рентабельност≥ моб≥льних засоб≥в зменшилас¤ з 19.14 грн. на початок року до 17,89 грн. на к≥нець року у зв'¤зку з зменшенн¤м моб≥льних засоб≥в на 11.7 тис.грн. ≥ прибутку в≥д реал≥зац≥њ на 4.8 тис.грн.. –ентабельн≥сть ≥ммоб≥л≥зованих засоб≥в р≥зко знизилас¤, тому що на прот¤з≥ 1997-1998 pок≥в темпи росту основних фонд≥в випереджали темпи росту прибутку в≥д реал≥зац≥њ. –ентабельн≥сть трудових ресурс≥в за анал≥зуЇмий пер≥од знизилас¤ на 19.89 тис.грн., що по¤снюЇтьс¤ випередженн¤м темп≥в росту кошт≥в на оплату прац≥ (10 1.2 %) пор≥вн¤но з темпами росту операц≥йного прибутку (88.39 %) –ентабельн≥сть використанн¤ майна у 1998 p. дор≥внюЇ значенню 16.≤3 грн. ¬ динам≥ц≥ цей показник знизивс¤ на 2.48 тис.грн., що пов'¤зано з випередженн¤м темп≥в росту середньоњ вартост≥ майна п≥дприЇмства над темпами росту прибутку в≥д реал≥зац≥њ. –ентабельн≥сть власного ≥ пост≥йного кап≥талу маЇ однаков≥ значенн¤. ” звТ¤зку з в≥дсутн≥стю позикових кошт≥в ц≥ показники характеризують розм≥р прибутку, що отримуЇ власник на кожний власний карбованець, що вкладений в дане п≥дприЇмство. ќц≥нка впливу на прибуток зм≥ни обс¤гу та ефективност≥ використанн¤ ресурс≥в приведена в таблиц≥ 3.1.12. як св≥дчать наведен≥ дан≥, можна констатувати, що вс≥ ресурси магазину у 1997-1998 роках використовувалис¤ не ефективно. “аким чином, д≥¤льн≥сть магазину "ќрх≥де¤" ¬ј“ оломийського сирзаводу по формуванню прибутку можна оц≥нити позитивно, однак анал≥з показник≥в рентабельност≥ св≥дчить, що ефективн≥сть використанн¤ на¤вних ф≥нансових ресурс≥в в динам≥ц≥ мас тенденц≥ю до спаду. омерсант - це передус≥м орган≥затор. ќрган≥зувати Ч значить визначити мету, знати ф≥нансов≥ ≥ матер≥альн≥ ресурси ≥ ум≥ти використати њх дл¤ дос¤гненн¤ мети. ќрган≥затор повинен ум≥ти формулювати задачу, доводити њњ до безпосереднього виконавц¤ ≥ контролювати виконанн¤. ќрган≥зац≥¤ комерц≥йноњ д≥¤льност≥ припускаЇ ум≥нн¤ приймати правильн≥ р≥шенн¤, розпод≥л¤ти обов'¤зки ≥ в≥дпов≥дальн≥сть. ¬изначенню шл¤х≥в п≥двищенн¤ ефективност≥ господарськоњ д≥¤льност≥ буде присв¤чений наступний розд≥л дипломноњ роботи. 3.2. Ўл¤хи удосконаленн¤ роботи магазину на основ≥ маркетингу “актика роботи ф≥рмових магазин≥в показуЇ, що на стад≥њ њх створенн¤, виникають умови, що заважають ефективн≥й робот≥: в≥дкритт¤ ф≥рмових магазин≥в в непристосованих дл¤ ц≥Їњ мети прим≥щенн¤х, площа ≥ плануванн¤ ¤ких не в≥дпов≥даЇ вимогам. ÷е приводить до того, що задач≥ по вивченню ≥ формуванню попиту, реклам≥ нових товар≥в, забезпеченню високого р≥вн¤ торговельного обслуговуванн¤ населенн¤, що покладен≥ на ф≥рмов≥ магазини, не виконуютьс¤ взагал≥ або виконуютьс¤ формально. „асто ф≥рмов≥ магазини в≥дкриваютьс¤ без повного обл≥ку ≥нтенсивност≥ покупц≥в. ѕричина виникненн¤ пол¤гаЇ в тому, що в≥дсутн¤ науково-обгрунтовна орган≥зац≥йно-методична система вивченн¤ попиту у ф≥рмових магазинах. “ому виникаЇ необх≥дн≥сть у розробц≥ такоњ системи, ¤ка б могла ч≥тко регламентувати: орган≥зац≥йн≥ форми служб попиту ≥ у ф≥рмов≥й торг≥вл≥; пор¤док взаЇмод≥й ф≥рмових магазин≥в з промисловими обТЇднанн¤ми в процес≥ вивченн¤ ≥ формуванн¤ попиту населенн¤, впровадженн¤ результат≥в њњ роботи при плануванн≥ обТЇм≥в ≥ асортиментноњ структури виробництва товар≥в народного споживанн¤. ”часть ф≥рмовоњ торг≥вл≥ в просуванн≥ нових товар≥в до споживач≥в не повинно обмежуватись виконанн¤м традиц≥йних задач по вивченню попиту та його формуванню. ‘≥рмов≥ магазини повинн≥ вз¤ти на себе значну частину роботи по вивченню окремих контингент≥в споживач≥в нових товар≥в. “обто ф≥рмова торг≥вл¤ повинна забезпечити отриманн¤ наступноњ ≥нформац≥њ про групи споживач≥в, потреби ≥ способи њх задоволенн¤ в конкретному рег≥он≥; про склад груп споживач≥в товар≥в Уф≥рмиФ, про оц≥нку м≥сц¤ вироб≥в Уф≥рмиФ пор¤д з аналог≥чними виробами в≥тчизн¤ного виробництва та ≥мпорту; про оц≥нку д≥ючого асортименту з споживачами ≥ покупц¤ми; про оц≥нку споживачами нових вироб≥в, про догов≥рн≥ ц≥ни, про ефективн≥сть реклами, про тенденц≥њ зм≥н в склад≥ споживчих груп ≥ способ≥в задоволенн¤ њх потреб, в тому числ≥ виробами Уф≥рмиФ, про оч≥куЇм≥ зм≥ни в обТЇмах ≥ структур≥ виробництва, аналог≥чних проф≥лю Уф≥рмиФ ≥ потреби населенн¤ в цих виробах. ѕод≥бна ≥нформац≥¤ повинна забезпечити прийн¤тт¤ конкретних управл≥нських р≥шень по перспективному ≥ поточному плануванню асортиментноњ структури виробництва товару ≥ формуванню рац≥онального споживанн¤, а саме дати в≥дпов≥д≥ на так≥ питанн¤: при доц≥льн≥сть виробництва нових товар≥в, виготовленн¤ зразка досл≥дноњ сер≥йноњ парт≥њ; про пор¤док обслуговуванн¤ споживач≥в в процес≥ споживанн¤ товар≥в; про проектуванн¤ ц≥н; про види, форми, строки реклами споживчих властивостей товар≥в; про припиненн¤ виробництва вироб≥в; подальших напр¤мк≥в асортиментноњ ≥ рекламноњ пол≥тики Уф≥рмиФ. ¬ даний час ф≥рмовими магазинами практично не вир≥шуЇтьс¤ така важлива задача, ¤к визначенн¤ можливих обТЇм≥в продажу нового товару. ¬они обмежуютьс¤ в основному ви¤вленн¤м характеристик попиту на ц≥ товари. “аке положенн¤ приводить до того. ўо нов≥ товари не доход¤ть до масового виробництва ≥ випускаютьс¤ малими сер≥¤ми. ¬ результат≥ значний процент предТ¤вленого попиту на ц≥ товари залишаЇтьс¤ не задоволеним. ¬икористанн¤ методу продаж дозвол¤Ї з достатньою степеню над≥йност≥ визначити к≥льк≥сн≥ меж≥ попиту на нов≥ товари. Ќеобх≥дн≥ розрахунки рекомендують проводити в два етапи. Ќа першому етап≥ вираховують частку продажу нових товар≥в в загальному обТЇм≥ роздр≥бного товарообороту ф≥рмових магазин≥в за пер≥од пробного продажу: [с.167] ƒ¤к≥в Q н д = 100, n ∑ ti Qi де Qн Ц сумарний обТЇм продажу нових товар≥в у новому магазин≥ у досл≥джуваний пер≥од; Qi Ц одноденний об'Їм товарообороту в магазин≥; ti - тривал≥сть пер≥оду пробного продажу в магазин≥; n Ц число контрольних магазин≥в, в ¤ких проводивс¤ пробний продаж. Ќа другому етап≥, знаючи обТЇм роздр≥бного товарообороту на прогнозуючий пер≥од, можна вирахувати приблизний р≥вень продажу нового товару по формул≥: Qt = q х Tt \ 100, де Qt Ц передбачуваний обТЇм продажу товару за р≥к; q Ц вирахована на першому етап≥ частка продажу нового товару в загальному об'Їм≥ товарообороту магазин≥в за пер≥од пробного продажу товару; Tt Ц прогнозуЇмий обТЇм роздр≥бного товарообороту у в≥дпов≥дному роц≥. ѕри необх≥дност≥ отриман≥ результати можуть бути скоректован≥ шл¤хом експертного оц≥нюванн¤ обТЇм≥в продажу нового товару. ќсобливоњ уваги потребуЇ удосконаленн¤ методичного забезпеченн¤ роботи ф≥рмових магазин≥в. ÷е обумовлено тим, що не дивл¤чись на значний розвиток ф≥рмовоњ торг≥вл≥ багато ¤ких питань щодо њњ функц≥онуванн¤ не знайшли в≥дображенн¤ в нормативно-методичних документах. ј саме не вироблена Їдина форма складанн¤ конТюнктурних обзор≥в ф≥рмовими магазинами. ÷е знижуЇ ц≥нн≥сть ≥нформац≥њ, що м≥стить в обзорах ≥нформац≥њ, утруднюЇтьс¤ њњ обробка та зведенн¤, можлив≥сть сп≥вставленн¤ результат≥в роботи. ¬ажливим дл¤ ф≥рмовоњ торг≥вл≥ Ї питанн¤м методичного характеру Ї визначенн¤ ≥нтенсивност≥ попиту на нов≥ товари. “аким показником Ї розм≥р одноденного продажу товар≥в. …ого розрахунок необх≥дно проводити в умовах вузькоњ спец≥ал≥зац≥њ ф≥рмового магазину. —умовий обл≥к продажу товар≥в не даЇ достатньо точноњ оц≥нки ≥нтенсивност≥ попиту. ќдним ≥з можливих вар≥ант≥в вир≥шенн¤ ц≥Їњ проблеми Ї визначенн¤ спец≥альних коеф≥ц≥Їнт≥в реал≥зац≥њ товар≥в: «к р = , «н + ѕ де р Ц коеф≥ц≥Їнт реал≥зац≥њ товару; «к Ц запаси товару на к≥нець досл≥джуЇмого пер≥оду; «н Ц запаси на початок пер≥оду; ѕ Ц надходженн¤ товар≥в за досл≥джуЇмий пер≥од. ¬иход¤чи ≥з наведеноњ формули коеф≥ц≥Їнт реал≥зац≥њ товару може мати значенн¤ в≥д 0 до 1. ¬раховуючи число ознак попиту залежност≥ в≥д його ≥нтенсивност≥, можна визначити конкретн≥ ≥нтервали значень даного коеф≥ц≥Їнту котр≥ характеризують ту чи ≥ншу степ≥нь ≥нтенсивност≥ попиту. ѕри цьому, чим ближче до нул¤ будуть знаходитис¤ значенн¤ розрахован≥ показники, тим про б≥льше високу ≥нтенсивн≥сть попиту вони будуть св≥дчити, ≥ навпаки. —уттЇв≥ резерви п≥двищенн¤ ефективност≥ ф≥рмовоњ торг≥вл≥ закладен≥ в удосконаленн≥ ≥нформац≥йно-рекламноњ роботи. ѕри цьому встановлено що найкращ≥ результати даЇ використанн¤ динам≥чноњ реклами. “ак, по оц≥нкам заруб≥жних спец≥ал≥ст≥в статична реклама дозвол¤Ї зб≥льшити обТЇм роздр≥бного товарообороту на 18 %, а динам≥чна Ц на 40 %. [с.21]. р≥м того, реклама та ≥нформац≥¤ виступають необх≥дними елементами високоњ культури обслуговуванн¤ в≥дв≥дувач≥в магазину. —воЇр≥дним ≥ досить ефективним рекламним засобом Ї ф≥рмова упаковка товар≥в, але ф≥рмов≥ магазини цей зас≥б використовуЇтьс¤ дуже р≥дко, ≥ в результат≥ втрачаЇтьс¤ приблизно 10 % товарообороту. ¬ ф≥рмових магазинах повинна ширше практикуватись трансл¤ц≥¤ музичних програм. “ак≥ трансл¤ц≥њ можна чередувати з передачею рекламно-≥нформац≥йних пов≥домлень. ѕри вм≥лому використанн≥ музичного фону, знижуЇтьс¤ плинн≥сть ≥ п≥двищуЇтьс¤ тривал≥сть прац≥ торгового персоналу, покупц≥ охоче в≥дв≥дують магазин ≥ зд≥йснюють б≥льше покупок. ¬ л≥тератур≥ м≥ст¤тьс¤ де¤к≥ пропозиц≥њ щодо п≥дбору музичних програм [с.29]. ƒл¤ подальшого п≥двищенн¤ ефективност≥ функц≥онуванн¤ ф≥рмовоњ торг≥вл≥ необх≥дно розробити Їдиний нормативно-методичн≥ документи, ¤к≥ вм≥щували б конкретн≥ вимоги до розм≥щенн¤ ≥ арх≥тектурно-план≥ровочних р≥шень ф≥рмових магазин≥в, орган≥зац≥њ в них торгово-технолог≥чних процес≥в ≥ роб≥т по вивченню ≥ формуванню попиту, стимулюванню ≥ оц≥нц≥ ефективност≥ прац≥ роб≥тник≥в. ѕобудов≥ господарських звТ¤зк≥в з постачальниками ≥ взаЇмод≥њ з ус≥ма ланками торгово-промислового комплексу. ƒосв≥д крањн ≥з розвинутими ринковими в≥дносинами св≥дчить, що маркетинг Ї одним ≥з найважлив≥ших засоб≥в значного п≥двищенн¤ ефективност≥ д≥¤льност≥ п≥дприЇмств. «а допомогою маркетингу комерц≥йн≥ прац≥вники, кер≥вники п≥дприЇмств одержують необх≥дну ≥нформац≥ю про те, ¤к≥ вироби ≥ чому хочуть купувати споживач≥, про ц≥ни, ¤к≥ споживач≥ готов≥ заплатити, про те, в ¤ких рег≥онах попит на дан≥ вироби (тобто Їмн≥сть ринку) найб≥льш високий, де збут продукц≥њ п≥дприЇмства може принести найб≥льший прибуток. —ьогодн≥ багато в≥тчизн¤них п≥дприЇмств виход¤ть на зовн≥шн≥й ринок починають д≥¤ти в незвичайному господарському середовищ≥, де ринков≥ в≥дносини дос¤гли високого р≥вн¤ розвитку. јле не маючи досв≥ду ≥ практики оволод≥нн¤ передовими методами маркетингу, так≥ п≥дприЇмства приречен≥ на невдачу в конкурентн≥й боротьб≥. «нанн¤ маркетингу дозволить належним чином орган≥зувати роботи ≥з споживачами. ќбТЇктивно оц≥нити своњх конкурент≥в, њх силу ≥ слабк≥сть, визначити пор≥вн¤льн≥ переваги в конкурентн≥й боротьб≥, правильно вибрати сегмент ринку, сферу господарськоњ д≥¤льност≥. ѓ ќсновними маркетинговими р≥шенн¤ми, ¤к≥ необх≥дно прийн¤ти роздр≥бному торговельному п≥дприЇмств≥ ¤вл¤ютьс¤: виб≥р ц≥льового ринку, товарного асортименту ≥ комплексу послуг, р≥шенн≥ про ц≥ни ≥ стимулюванн¤ збуту, а також про м≥сце розм≥щенн¤ свого торговельного п≥дприЇмства. Ќайб≥льш важливе р≥шенн¤, ¤ке належить прийн¤ти роздр≥бному п≥дприЇмству, - це виб≥р ц≥льового ринку. Ќе вибравши ц≥льового ринку ≥ не склавши його проф≥лю, неможливо приймати посл≥довн≥, погоджен≥ м≥ж собою р≥шенн¤ в≥дносно товарного асортименту, оформленн¤ магазину, рекламних звертань ≥ засоб≥в реклами, р≥вн≥в ц≥н та ≥нше. ƒе¤к≥ магазин≥ точно зор≥Їнтован≥ на св≥й ц≥льовий ринок, наприклад, магазин УћодаФ знаЇ, що його основн≥ покупц≥ складають ж≥нки з високим р≥внем доход≥в, головним чином у в≥ц≥ в≥д 30 до 55 рок≥в. јле багато роздр≥бних п≥дприЇмств або не мають ч≥ткого у¤вленн¤ про своњ ц≥льов≥ ринки, або намагаютьс¤ задовольнити не сум≥сн≥ м≥ж собою ц≥льов≥ ринки, ≥ ¤к насл≥док не задовольн¤ють не один з них. ‘≥рма, ¤ка маЇ мережу магазин≥в ≥ обслуговуЇ багато самих р≥зних груп населенн¤ повинна скласти дл¤ себе б≥льш ч≥тке у¤вленн¤ про те, ¤к≥ саме з цих груп будуть њњ основними ц≥льовими кл≥Їнтами, щоб точн≥ше п≥д≥брати св≥й товарний асортимент, визначити ц≥л≥, м≥сц¤ розташуванн¤ магазин≥в ≥ доходи по стимулюванню розрахован≥ на ц≥ групи. –оздр≥бн≥ п≥дприЇмства, це стосуЇтьс¤ ≥ ф≥рмових магазин≥в, повинн≥ прийн¤ти р≥шенн¤ про три основних моменти: товарний асортимент, комплекс послуг ≥ атмосфери магазину. “оварний асортимент повинен в≥дпов≥дати куп≥вельним оч≥куванн¤м ц≥льового ринку. —аме товарний асортимент стаЇ ключовим фактором в конкурентн≥й боротьб≥ м≥ж аналог≥чними роздр≥бними п≥дприЇмствами. магазину належить прийн¤ти р≥шенн¤ про широту товарного асортименту (вузький чи широкий), його глибину (м≥лкий або глибокий). ўе одна глибина товарного асортименту Ц ¤к≥сть товар≥в, що пропонуютьс¤ в магазин≥. —поживача ц≥кавить не т≥льки широта вибору, але й ¤к≥сть товару. –оздр≥бному п≥дприЇмству належить також вир≥шити питанн¤ про комплекс послуг, ¤к≥ в≥н запропонуЇ покупц¤м. ¬ таблиц≥ 4.1. наведен≥ де¤к≥ основн≥ послуги, ¤к≥ можна запропонувати роздр≥бному п≥дприЇмству з повним циклом обслуговуванн¤. “аблиц¤ 4.1. “ипов≥ послуги, ¤к≥ надають магазини з повним циклом обслуговуванн¤. ѕослуги до продажу | ѕослуги п≥сл¤ продажу | ƒодатков≥ послуги | 1. ѕрийом замовлень по телефону. | 1. ƒоставка покупок. | 1.ƒов≥дкова служба. | 2. ѕрийом замовлень (або в≥дправка покупок по пошт≥) | 2. «вичайна упаковка покупок. | 2. Ѕезкоштовна сто¤нка. | 3. ѕроведенн¤ реклами. | 3. ѕодарункова упаковка . | 3. –есторани, кафе. | 4. ”статкуванн¤ в≥трини. | 4. ѕ≥дгонка од¤гу. | 4. ѕослуги по ремонту. | 5. ¬нутр≥магазинн≥ експозиц≥њ. | 5. ѕоверненн¤ товару. | 5. ќформленн¤ ≥нтерТЇр≥в. | 6. ѕрим≥рочн≥. | 6. ѕереробка товару. | 6. Ќаданн¤ кредиту. | 7. „аси роботи. | 7. ѕортновськ≥ послуги. | 7. ≥мнати в≥дпочинку. | 8. ѕоказ мод. | 8. ”становка товару. | 8. ƒогл¤д за д≥тьми. | 9. ѕрийн¤тт¤ старих товар≥в. | 9. √рав≥ровка. | | | 10. ƒоставка накладною платою. | |
Ќазва: ќрган≥зац≥¤ ф≥нансовоњ роботи та ф≥нансове забезпеченн¤ д≥¤льност≥ п≥дприЇмств. ќподаткуванн¤ п≥дприЇмства ƒата публ≥кац≥њ: 2005-02-15 (7047 прочитано) |