≈колог≥¤ > «агальн≥ та сумарн≥ показники вм≥сту природних та антропогенних компонент≥в, що застосовуютьс¤ в програмах спостереженн¤ за забрудненн¤м
“емпература води - найважлив≥ший чинник, що впливаЇ на ф≥зичн≥, х≥м≥чн≥, б≥ох≥м≥чн≥ ≥ б≥олог≥чн≥ процеси, що прот≥кають у водойм≥ в≥д ¤кого значною м≥рою залежать кисневий режим ≥ ≥нтенсивн≥сть процес≥в самоочищенн¤. «наченн¤ температури використовують дл¤ обчисленн¤ ступен¤ насиченн¤ води киснем, р≥зноман≥тних форм лужност≥, стани карбонатно-кальц≥Ївоњ системи, при багатьох г≥дрох≥м≥чних, г≥дроб≥олог≥чних, особливо л≥мнолог≥чних досл≥дженн¤х, при вивченн≥ теплових забруднень [2]. «важен≥ речовини (грубодисперсн≥ дом≥шки) «важен≥ тверд≥ речовини, що присутн≥ у природних водах, складаютьс¤ з часток глини, п≥ску, мулу, суспендованих орган≥чних ≥ неорган≥чних речовин, планктону й ≥нших м≥кроорган≥зм≥в. онцентрац≥¤ зважених часток пов'¤зана ≥з сезонними факторами ≥ з режимом стоку ≥ залежить в≥д таненн¤ сн≥гу, пор≥д, що складають р≥чище, а також в≥д антропогенних фактор≥в, таких ¤к с≥льське господарство, г≥рськ≥ розробки ≥ т.п. «важен≥ частки впливають на прозор≥сть води ≥ на проникненн¤ в њњ св≥тла, на температуру, розчинен≥ компоненти поверхневих вод, адсорбц≥ю токсичних речовин, а також на склад ≥ розпод≥л в≥дкладень ≥ на швидк≥сть осадоутворенн¤. ¬ода, у ¤к≥й багато зважених часток, не п≥дходить дл¤ рекреац≥йного використанн¤ з естетичних розум≥нь. ¬≥дпов≥дно до вимог до складу ≥ властивостей води вод¤них об'Їкт≥в у пунктах господарсько-питного ≥ культурно-побутового призначенн¤ вм≥ст зважених речовин у результат≥ спуска ст≥чних вод не повинен зб≥льшуватис¤ в≥дпов≥дно б≥льш н≥ж на 0.25 мг/дм3 ≥ 0.75 мг/дм3. ƒл¤ водойм, що м≥ст¤ть в обн≥жок б≥льш 30 мг/дм3 природних м≥неральних речовин, припускаЇтьс¤ зб≥льшенн¤ концентрац≥њ зважених речовин у вод≥ в межах 5% [4]. | ¬изначенн¤ к≥лькост≥ зважених часток важливо проводити при контрол≥ процес≥в б≥олог≥чного ≥ ф≥зико-х≥м≥чноњ обробки ст≥чних вод ≥ при оц≥нц≥ стану природних водойм. √рубодисперсн≥ дом≥шки визначають грав≥метричним методом п≥сл¤ њхнього в≥дд≥ленн¤ шл¤хом ф≥льтруванн¤ через ф≥льтр "син¤ стр≥чка" (переважно дл¤ проб ≥з прозор≥стю менше 10 см). ќрганолептичн≥ спостереженн¤ ћетод визначенн¤ стану вод¤ного об'Їкта шл¤хом безпосереднього його огл¤ду. ѕри органолептичних спостереженн¤х особлива увагу звертають на ¤вища, незвичн≥ дл¤ даноњ водойми або водотоку: загибель риби й ≥нших вод¤них орган≥зм≥в, рослин, що св≥дчить часто про його забрудненн¤, вид≥ленн¤ пухирц≥в газу з донних в≥дкладень, по¤ва п≥двищеноњ каламутност≥, стороннього кольору, запаху, цв≥т≥нн¤ води,[3]. «апах - ¬ластив≥сть води викликати в людини ≥ тварин специф≥чне подразненн¤ слизовоњ оболонки носових порожнин. «апах води характеризуЇтьс¤ видами ≥ ≥нтенсивн≥стю запаху.(таблиц≥) ≤нтенсивн≥сть запаху води вим≥рюЇтьс¤ в балах. «апах води викликають летк≥ речовини, що пахнуть, ≥ надход¤ть у воду в результат≥ процес≥в життЇд≥¤льност≥ вод¤них орган≥зм≥в, при б≥ох≥м≥чному розкладанн≥ орган≥чних речовин, при х≥м≥чн≥й взаЇмод≥њ компонент≥в, що м≥ст¤тьс¤ у вод≥, а також ≥з промисловими, с≥льськогосподарськими ≥ господарсько-побутовими ст≥чними водами. Ќа запах води впливають склад речовин, температура, значенн¤ рЌ, ступ≥нь забрудненн¤ вод¤ного об'Їкта, б≥олог≥чна обстановка, г≥дролог≥чн≥ умови ≥ т.д. [2], [1]. —короченн¤ | класиф≥кац≥¤ запаху | приклади або можливе джерело походженн¤ запаху | ј | духм¤ний або пр¤ний | камфора, гвоздика, лаванда, лимон | је | ог≥рковий | Senura | B | бальзам≥чний або кв≥тковий | герань, ≥рис, ван≥ль | Bg | √ераневий | Asterionella | Bn | настурцевий | Aphanizomaenon | —олодкуватий | Coelosphaerium | ‘≥алковий | Mallomonas | C | ’≥м≥чний | ѕромислов≥ ст≥чн≥ води або х≥м≥чна обробка | « | ’лорний | в≥льний хлор | Ch | вуглеводневий | стоки нафтоочисних завод≥в | —m | Ћ≥карський | феноли ≥ йодоформ | D | ЌеприЇмний або сильно виражений неприЇмний | —≥рководень | Df | –ибний | Uroglenopis and Dinobryon | Dp | √нойовий | Anabaena | Dз | √нильний | засто¤н≥ ст≥чн≥ води | ≈ | «емлистий | сира земл¤ | G | торф'¤ний | “орф | трав'¤нистий | лежана трава | ћ | «атхлий | солома , що зопр≥ваЇ | Mm | ÷в≥левий | сирий п≥двал | V | ќвочевий | корен≥ овоч≥в |
Ќазва: «агальн≥ та сумарн≥ показники вм≥сту природних та антропогенних компонент≥в, що застосовуютьс¤ в програмах спостереженн¤ за забрудненн¤м ƒата публ≥кац≥њ: 2005-02-14 (3708 прочитано) |